Globális minimumadóval sújthatják az adóelkerülő techóriásokat és multikat

Illusztráció: Pixabay.com

A G20-as csoport Velencében tanácskozó gazdasági és pénzügyminiszterei megegyeztek abban, hogy lesz globális minimumadó, adta hírül az MTI nyomán a Telex.

A terv támogatói úgy vélik, ezzel végre megadóztathatják az adóelkerülésre hajlamos technológiai óriásvállalatokat, és véget vethetnek a multinacionális cégek adóoptimalizálásának, amelyek eddig egy országban tettek szert haszonra, és egy másik országban fizették be az adókat.

A magyar kormány eddig határozottan ellenezte a tervet, hiszen Magyarország a mai napig leginkább azzal próbálja vonzani a külföldi befektetéseket, hogy relatíve olcsó a munkaerő, és alacsony (egységesen 9 százalék) a társasági adó szintje.

A 444 azt írta, a Financial Times nemrég arról írt, a magyar és a lengyel kormány csak abban az esetben támogatná a globális minimumadót, amennyiben mentesülnének alóla azok a cégek, amelyek „jelentős gazdasági tevékenységet folytatnak”, vagyis nem pusztán a kedvező társasági adó miatt telepítették székhelyüket az országba, hanem ténylegesen is termelnek ott javakat.