Goodfriend és Gyurcsány jóban vannak

Meglepő, hogy André Goodfriend milyen gyakran és milyen előszeretettel mutatkozik Gyurcsány Ferenccel – erről beszélt a Híradónak nyilatkozó elemző. Azok után, hogy nemrég az amerikai diplomata elment a Demokratikus Koalíció egyik rendezvényére, és az ott készült felvételek szerint hosszan beszélgetett Gyurcsány Ferenccel.

hirdetés

A Demokratikus Koalíció szervezte azt a konferenciát pénteken, amelyen a jelenlegi kormány mielőbbi bukásáról beszélt a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc. Az eseményen részt vett az Egyesült Államok budapesti követségének ügyvivője is. André Goodfriend Gyurcsány Ferenc mellett ült.

Az ügyvivőről korábban többen is azt mondták: több olyan nyilatkozata is volt, amellyel kapcsolatban felmerül, beleavatkozik Magyarország belügyeibe. André Goodfriendtől most azt kérdezték: az, hogy egy párt rendezvényén vett részt, amelyen a magyar kormány mielőbbi megbuktatását szorgalmazták, nem ütközik-e a bécsi egyezménybe, amely szerint a diplomaták nem avatkozhatnak be egy fogadó állam belügyeibe. Válasz egyelőre nem érkezett.

Paul Lendvai publicista arra emlékeztetett: a külföldi lapok rendre felemlegetik, hogy a szocialistáknak is része volt magyarországi korrupciós ügyekben.

A Der Standard című liberális osztrák lap publicistája például a Zuschlag-ügyre utalhatott, amelyben Zuschlag János volt MSZP-s országgyűlési képviselőt bűnszervezetben elkövetett csalás miatt 6 év börtönbüntetésre ítélték.

Jelenleg is folyik a per Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes ügyében, akit azzal vádolnak, hogy bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést követett el, mintegy másfél milliárd forintos vagyoni kárt okozva a BKV-nak, de arról is szóltak hírek, hogy állítólag egy nokiás dobozban kapott korrupciós milliókat.

A katonai tábornokok vesztegetési perében az egyik vádlott azt állította: Juhász Ferenc, a Gyurcsány-kormány honvédelmi minisztere whiskys dobozban kapott külsős megbízásokból visszaosztott milliókat. Juhász Ferenc ezt tagadta.

Gyurcsány Ferenc pedig korábban nyilvánosan is beszélt arról: jobb, ha nem tudjuk, honnan vándorolt pénz az MSZP-hez. A volt kormányfő két évvel ezelőtt egy évértékelőjén elismerte: a szocialisták választási bukásában a párt korrupciós ügyei is szerepet játszottak.

A pártelnöki székben őt követő Mesterházy Attila pedig tavaly azt mondta egy, a Die Welt című lapnak adott interjúban: az, hogy egykori párttársai korrupciós ügyekbe bonyolódnak, hatalmas probléma az MSZP számára.

André Goodfriendtől ezért azt is kérdezték: szóba kerültek-e a konferencián, illetve Gyurcsány Ferenccel folyatott beszélgetése során ezek az ügyek? Ha igen, akkor kérdezte-e a volt miniszterelnököt a korrupciós ügyekről és kapott-e választ? Válasz egyelőre erre a kérdésre sem érkezett.

A Híradó által megkérdezett politikai elemző azt mondta: az, hogy André Goodfriend a jelenlegi kormányzattal kapcsolatban emleget korrupciós ügyeket, nyomásgyakorlásnak számít. Lánczi Tamás szerint viszont nem világos, hogy miért éppen – ahogy fogalmazott – az ország egyik legtöbbek által elutasított politikusával találkozik ennyit.

A szakértő szerint ez sem az amerikai-magyar kapcsolatok javításában, sem az amerikai érdekek képviseletében nem értelmezhető. Az elemző úgy vélte: André Goodfriend valószínűleg nem pontosan mérte fel, milyen következményei lehetnek, ha magyar politikai pártok rendezvényein vesz részt.