Gucci-minták a Zsolnay készletén + Videó!

hirdetés

Patrizia Gucci, a világhírű divattervező dinasztia tagja tervezte a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra új készletének mintáját és színvilágát; az aranyvirággal díszített kollekcióval a cég a nemzetközi piacokat is megcélozza.

A Zsolnay a festőművész-designer különleges virágmintáját és modern színvilágát adaptálta és ötvözte a manufaktúrától megszokott képi világgal, illetve az arany, fekete és lazac színekkel. A díszítéshez szettenként 15 gramm 18 karátos aranyat használnak fel, és kilenc különböző porcelánkészítési technológiát alkalmaznak – jelentette be a csütörtöktől megrendelhető kollekció bemutatóján Budapesten a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója.

Péterné Marosy Katalin emlékeztetett arra, hogy a vállalat fennállása óta számos neves alkotóval – többek között Rippl-Rónai Józseffel, Walter Crane-nel, Victor Vasarely-vel vagy a kortársak közül Zoób Katival – dolgozott együtt. Patrizia Guccival egy budapesti kiállításának megnyitóján találkoztak, és már ekkor elhatározták az együttműködést, amely egy komplex fejlesztési program, az “új Zsolnay” megalkotásának első lépése – jegyezte meg.

Mint Patrizia Gucci hozzátette, Bellezza toscana (Toszkán szépség) című kiállításának képein a közép-olasz táj és természet szépségét festette meg, elsősorban ezek a munkák inspirálták aztán a Zsolnay számára készített rajzait is.

A Gucci-dinasztia negyedik generációjához tartozó képzőművész-designer az MTI-nek elmondta, a Péterné Marosy Katalin által kiválasztott tervében nem egy konkrét fajtát, hanem képzeletbeli virágot rajzolt meg. “Úgy érzem, a manufaktúrának sikerült ötvöznie a hagyományt a modern stílussal” – értékelte a közös munka eredményét.

Péterné Marosy Katalin beszámolója szerint a kollekcióhoz a cég halvány elefántcsontszínű porcelánját választották, melyre különleges kihívás volt felvinni a lazac és a fényes fekete színt. Patrizia Gucci rajzait a Zsolnay festőművész-grafikusa, Bubreg Balázs fordította le a porcelán nyelvére.

Mit érdemes tudni Gucciról?

Patrizia Gucci olasz származású író, újságíró, festő, designer, a híres olasz divattervező dinasztia tagja, dédapja Guccio Gucci, a világhírű Gucci-birodalom alapítója.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és Patrizia Gucci találkozása:

Újító szellem, különlegesség, alkotóművészet, a saját útját járó tehetség – ez mind jellemezte a Zsolnay és Gucci családot is, amelyekből ma is élő márkák alakultak ki.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. célja a hagyományok és a művészi érték megőrzése mellett a modern kor követelményeinek megfelelő, exkluzív termékek létrehozása. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra mindig az egyediségre, különlegességre és állandó megújulásra törekedett, úttörő szerepet játszva a porcelánkészítési technológia és a művészi kivitelezés ötvözésében. Sok neves alkotó, például Rippl-Rónai József, Walter Crane vagy Victor Vasarely terveiből is születtek már Zsolnay termékek.

Patrizia Gucci számos területen alkot, kiemelkedő képviselője a kortárs művészetnek. A tervező több alkalommal is járt már Magyarországon a Csábítás és a Szingli című könyveinek bemutatója és az Opera Galériában rendezett kiállítása kapcsán.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra a designer Bellezza Toscana című, 25 darabból álló toszkán tájképeket bemutató budapesti tárlata kapcsán találkozott Patrizia Guccival. A designer elismeréssel beszélt a Zsolnay Porcelánmanufaktúra termékeiről és képi világáról, úgy gondolta, festészetét szívesen átültetné egy porcelánkészlet mintáiba is. Patrizia Gucci hazatértét követően kezdeményezte a tradíció és a modern művészet elemeit ötvöző közös munka elindítását. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra célja a magas színvonalú, exkluzív megjelenésű, nagy művészi értékkel bíró termékek gyártása, ezért szívesen kezdett el dolgozni az olasz designerrel. A klasszikus porcelánjairól ismert Zsolnay Porcelánmanufaktúra a belsőépítészet területén is prémium kategóriájú termékek fejlesztésén dolgozik.

A Zsolnay by Patrizia Gucci készlet:

Patrizia Gucci különböző hangulatú tervcsomagokat és színkompozíciókat küldött a Zsolnay Porcelánmanufaktúrának, ez volt az együttműködés első lépése. Miután a Zsolnay kiválasztotta a készleten felhasznált motívumot, a designer terveit, színvilágát és jellegzetes virágmintáját a porcelánmanufaktúra festőművész-grafikusaként Bubreg Balázs fordította le a porcelán nyelvére. Patrizia Gucci többször járt Magyarországon, megismerkedett a Zsolnay Porcelánmanufaktúra történelmi múltjával, az alkalmazott technológiákkal.

A porcelán kifinomultságát és a modern alkotó keze nyomát összehangoló munka eredményeként létrejött Zsolnay by Patrizia Gucci étkészlet sikerrel ötvözi a hagyományt és a modern kor művészi értékeit.
A készlet színvilága hűen tükrözi Patrizia Gucci stílusát, a merész és trendi színkombináció, a lazac, az arany és fekete lendületességet, eleganciát ad a terméknek. A készlet különlegessége a porcelánon megjelenő hibátlan fényes fekete szín, amely kidolgozása valódi technikai bravúrnak számít.

A termék aranymotívumai 18 karátos aranyból készülnek, egy készlethez csaknem 15 gramm aranyat használnak fel. Egy készlet 9 különböző porcelánkészítési technika felhasználásával készül.

Az értékesítés a saját üzemeltetésű márkaboltokban és a kiemelt fővárosi partnereknél zajlik majd (http://zsolnay.hu). A termékeket egyedi megrendelésre készíti el a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. története, alkalmazott technikái:

A több mint 150 éves múltra visszatekintő Manufaktúrát Zsolnay Miklós alapította 1853-ban. Fia Vilmos kezdetben kereskedőként dolgozott, majd a gyár átvétele után lehetősége nyílt festői ambíciói kibontakoztatására is. Az 1873. évi bécsi világkiállításon elért sikerei nyomán elhatározta, a festészet és a kerámia adta lehetőségek ötvözésével díszmű és luxusáru-gyártásba kezd.

Zsolnay Vilmos, számos új kerámia-technika kifejlesztésében részt vett, Wartha Vincével, a Műegyetem professzorával kidolgozta az eosin máztechnika alkalmazását is. Ez Vilmos legismertebb találmánya, technikájának fejlesztésén haláláig dolgozott. Zsolnay eosin- berakásai tették igazán különlegessé az 1899-ben, Steindl Imre tervei szerint készített, Országházban található miniszterelnöki dolgozószoba mahagónibútor-garnitúráját is, amely az 1900-as párizsi világkiállításon aranyérmet nyert.

Vilmos létrehozta továbbá a pirogránitot, amelyből fagyálló épületdíszítő kerámiákat, tetőcserepeket, bel- és kültéri dísztárgyakat készítenek. A kiváló minőségű díszítő anyag jelenik meg a budapesti Mátyás templom, az Országház, az Iparművészeti Múzeum, a Földtani Intézet, a Kőbányai Templom, a Gellért Fürdő, a kecskeméti Cifrapalota és Városháza, vagy a pécsi Postapalota épületein is.

A Zsolnay és a művészek, alkotók együttműködése:

A manufaktúra története során mindig elismert és neves művészekkel dolgozott együtt. Olyan neves személyiségek munkája fűződik egy-egy kollekcióhoz, mint pl. Lechner Ödön, Steindl Imre, Rippl-Rónai József, Martyn Ferenc, Victor Vasarely vagy a mai kor alkotói közül Zoób Kati.

Patrizia Gucci munkássága:

Patrizia Gucci a családi vállalatnál kezdte munkáját, a cég sajtó- és marketingkapcsolataival foglalkozott, később már saját divatkollekcióval jelentkezett. Patrizia maga is tervezett Gucci termékeket, autentikus alakja a design világának.

Patrizia Gucci íróként, újságíróként és festőként is letette névjegyét, az európai kortárs művészet sokszínű alakja. Tervezett bőr bútorokat, ékszereket, kiegészítőket és táskákat is. 2009-ben megalapította a saját nevével fémjelzett Patti Patti táska márkát, melyet először Japánban dobtak piacra.

Patrizia Gucci nevéhez világszerte számos képzőművészeti kiállítás fűződik. 2009-ben az Opera Galériában, hazánkban is kiállították Bellezza Toscana című, 25 darabból álló toszkán tájképeket ábrázoló sorozatát. A tárlatot követően Patrizia Gucci átvehette az Opera Galéria kuratóriuma által odaítélt Artis Laudabilis-díjat.

A designer az új Zsolnay termék színvilágának, és különleges virágmintájának megalkotója.