Gulyás Gergely: amíg nincs tömeges oltás, nem lesz lazítás

A legfrissebb járványügyi adatokról számolt be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Mutatjuk a részleteket.

hirdetés
Uránia Mozi

A szomszédos országokban és Európa jelentős részében úgy tűnik, hogy a harmadik hullám kezdődött meg, míg Magyarországon csökken a fertőzöttek száma és a halálozásoké – közölte a miniszter.

Mint mondta, az elmúlt 2,5 hónapban sikerült betartani a járványügyi intézkedéseket, melyek célja a hatékony védekezés, a terjedés megállítása és az ország működésének biztosítása volt.

Gulyás Gergely kifejtette, a jelenlegi intézkedések február 1-ig maradnak érvényben, de ezeket a kormány jövő héten újratárgyalja. Annyi viszont biztos, hogy amíg a mostani koronavírus-adatok nem javulnak jelentősen, illetve nem indulhat meg a tömeges oltás, addig nem lesz érdemi változtatás, nincs arra lehetőség.

Az uniótól érkezett és érkező vakcinák egyértelműen kevésnek bizonyulnak szerinte a tömeges oltás lebonyolításához. Pedig Európán kívül, az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, arab országokban, Kínában, Izraelben megindult a tömeges oltás, utóbbinál egyébként a lakosság egyharmadát már beoltották.

Európában ez még várat magára, mivel a vakcinabeszerzések lassúak. Hozzátette, értékelik az Európai Bizottság törekvéseit, hogy a tagállamok nevében tárgyalnak a beszerzésekről, csak az eredmény nem elegendő. Magyarországon kívül több állam is kritikával illette az Európai Bizottság beszerzésének lassúságát.

Elmondta, kénytelenek más forrásokat keresni, tárgyalnak Kínával és Oroszországgal, de csak olyan vakcinákat szeretnének beszerezni, amikkel már több millió embert beoltottak, biztonságos, hatékony, engedélyeztetett szereket.

Az oltás egyébként ingyenes és önkéntes, ehhez azt is hozzáfűzte, hogy miután sorra kerül valaki a beoltásnál, lehet majd kérni, hogy azzal oltsák be, amivel szeretné, amelyik vakcinában bízik.

Az európai gyógyszerügynökség is nagyon lassú, mint a vakcinabeszerzés, az AstraZeneca engedélyezése nem történt meg, pedig a magyar hatóság is engedélyezte, az Egyesült Királyságban is megtörtént ez, sőt már oltanak is vele. Ez azért probléma, mert az oxfordi vakcinából állna a legtöbb rendelkezésre Európában. És azért nem lehet oltani, mert a gyógyszerügynökség nem engedélyezte, ha az Európai Bizottság megkezdené a szállítást, elkezdődhetne az oltás, hiszen hazánkban engedélyezték már.

Egyébként az orosz Szputnyik vakcinát is engedélyezte a magyar hatóság ideiglenesen. A kínai Sinopharm vakcinából pedig egymillió adag várható, ha megtörténik az engedélyeztetés.

Jelentős számban kötöttek le vakcinát, összesen az uniós beszerzésekből 8 millió 800 ezer embert tudnának beoltani Magyarországon, tette hozzá.

A Kormányinfón elhangzott az is, a háziorvosok és a fogorvosok is részesülnek az egészségügyi béremelésből.

Kiderült továbbá már a kérdésekre válaszolva, hogy az egyetemek februárban nagy valószínűséggel távoktatásban kezdik meg az oktatást.

Gulyás elmondta azt is, készül egy olyan plasztikkártya, mellyel a védettséget lehet majd igazolni azoknak, akik a betegségen átestek vagy már beoltatták magukat. Szintén kérdésekre válaszolva közölte, nem tervezik a vásárlási sáv visszavezetését, az ingyenes parkolást szerinte érdemes fenntartani a biztonság, az egészség védelme érdekében, de erről is dönthet jövő héten a kormány.

Megkérdezték azt is, miután felröppent a napokban a hír, hogy a szállodák pünkösdig nem nyithatnak, mikor lehet változás ezzel kapcsolatban. Erre a miniszter azt válaszolta, azon dolgoznak, hogy mielőbb kinyithassanak. Ha sikerül sok embert beoltani, akkor a korlátozások is enyhülhetnek.