Gulyás: megengedőbb szabályok jöhetnek az ünnepek idejére

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány aktuális döntéseiről tartott sajtótájékoztatót csütörtök délelőtt.

hirdetés
Uránia Mozi

Gulyás Gergely szerint a fertőzöttek számát tekintve, uniós viszonylatban a 12. helyen van Magyarország, az elhunytaknál az összesített listában nincs változás, a magyar adatok pedig a miniszter szerint „jóval kedvezőbbek”, mint az európai átlag – írja a 24.hu. Megjegyzendő, hogy Gulyás ezt épp akkor mondta, amikor 182 halottal rekordot döntött a járvány napi halálos áldozatainak száma Magyarországon. Azt már a 444.hu teszi hozzá, hogy Gulyás azt mondta, Magyarországon 526 halott jut egymillió főre, míg az uniós átlag 613. Ez viszont csak akkor lehet igaz, ha az összesített, tavasz óta érvényes statisztikát nézzük. Ha a március-áprilisi időszakot is figyelembe vesszük, amikor Magyarországon nagyon enyhe volt a járvány, sokkal kedvezőbb képet kapunk, ami nem árul el sokat az aktuális helyzetről – írja a lap.

Gulyás szerint nemsokára várhatóan tetőzik a halálos áldozatok és a fertőzöttek száma.

Mint mondta, Nagy-Britannia először az amerikaiaknak és maguknak biztosít Pfizer-vakcinát, az EU-nak csak később, ezért Magyarország más gyártókkal is felveszi a kapcsolatot.

December 11-ig érvényesek a mostani intézkedések, szakértőkkel konzultálnak, majd döntenek a további intézkedésekről – mondta.

Speciális intézkedések várhatók az ünnepi időszakra, karácsonyra és szilveszterre, ezekről azonban még nem döntött a kormány. Ha maradnak is a szigorú szabályok, megengedőbb különszabályokra lehet számítani.

Az idősek bevásárlási sávjának hatásaival elégedettek, nem változtatnak rajta.

A cikk szerint több kérdés is érkezett Szájer József orgiaügyével kapcsolatban, viszont Gulyás Gergely szerint ez nem a kormány hatásköre. Felmerült, hogy egyesek titkosszolgálati akciót emlegettek az ügy kapcsán, Gulyás Gergely szerint ezt a kormány nem szeretné kommentálni.

Szóba került Demeter Szilárd ügye is: a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója gázkamrázós cikkével a kormány nem ért egyet. Helyes, hogy Demeter visszavonta a cikkét és bocsánatot kért – mondta.

Szót ejtett arról is, hogy 2019. december 31-i szinten stabilizálnák az adókat, ezen az önkormányzatok sem változtathatnak. Azért, mert a mostani helyzetben nem lehet adókat emelni.

Az uniós ügyekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a kormány nem látja semmilyen kompromisszum lehetőségét a migráció ügyében.