Gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, viharos lesz a szél

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

hirdetés

Várható időjárás az ország területére csütörtök estig

Gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, emellett szerdán az Alpokalján és a Tiszántúlon, csütörtökön a Dunántúlon hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Szerdán főként a középső országrészben, csütörtökön máshol is többfelé várható eső, zápor, zivatar, holnap elsősorban keleten felhőszakadás is valószínű.

Szerdán az északi szél a Dunántúlon és északkeleten többfelé megerősödik, csütörtökön nyugaton viharossá fokozódik. Zivatarok környékén is lehetnek viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 22, 29 fok között alakul.

 

Az időjárási helyzet Európában

Finnország feletti középponttal anticiklon található, ezért ott többnyire derült idő van, csapadékról nem érkezik jelentés. Ezzel szemben Izland felett, illetve az Északi-tenger és a Benelux-államok térségében ciklonok teszik változékonnyá az időjárást. Ott erősen felhős vagy borult az ég, többfelé esik az eső, záporeső, néhol zivatarok is kialakulnak. A Spanyolországig nyúló hidegfront előtt kánikulai meleg van, 29 és 35 fok között alakul a csúcshőmérséklet, mögötte viszont alig éri el a 20 fokot. Ugyancsak ciklonális hatások érvényesülnek Kelet-Európában is, emiatt Romániában, Ukrajnában, a Kárpát-medence keleti felén és a Kelet-európai-síkság területén sok a felhő, csak néhány órára süt ki a nap. Szórványosan eső, zápor, zivatar is előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a csapadékosabb tájakon 20 fok alatt, másutt 22, 27 fok között változik. Csütörtök estig ez az időjárási képződmény határozza meg a Kárpát-medence időjárását, de nyugat felől a fent említett hidegfront is eléri térségünket, ezért többfelé kell csapadékra számítani, akár heves zivatarok is kialakulhatnak.