Gyanús ügyletek a közlekedési cégnél

Szabó Iván, a pécsi önkormányzat megbízásából eljáró ügyvéd és Csizi Péter, Pécs alpolgármestere tartott kedden sajtótájékoztatót a Pécsi Közlekedési Zrt.–nél eddig lefolytatott átvilágításról. Várhatóan több büntetőfeljelentést is tesz a város.

hirdetés

Ismert, Pécs március 31-én vette át az irányítást a PK Zrt.-ben, miután – kisebbségi tulajdonos által vitatott tartozás fejében – 380 ezer forintért visszavásárolta a Mecsekbusz Kft. 560 milliós részvénycsomagját, s kétharmados többséget szerzett a vállalatban.

A közlekedési cégnél azonnali átvilágítás kezdődött több ügyvéd és közgazdász részvételével, amely során derült fény arra: a cég ex-vezérének, Keczer Lászlónak havi félmillióért béreltek luxusautót.

A keddi tájékoztatón Szabó Iván ügyvéd közölte: további három gépjárművet, havi 150 és 180 ezer forint közötti összegért béreltek a menedzsment számára, s havonta 900 ezer forintot fizettek ki egy betéti társaságnak kommunikációs szerződés alapján. Mint mondta, az autóbuszok javításával megbízott PK Bustech Kft. 30-35 százalékos haszonnal dolgozott, az érdemi munkát azonban az alvállalkozók végezték el.

Immáron sikerült velük közvetlenül is szerződni, de megállapodtak a Pannon Volán Zrt.-vel arról is, hogy PK Zrt. által felhalmozott 100 millió forintos tartozást részletekben fizethesse meg a cég – mondta Szabó. Hozzátette azt is, hogy a PK Zrt. a PK Busrent Kft., valamint a PK Bustech Kft. kötelezettségeiért – több esetben – is helytállt, azaz a pécsiek pénzéből fizettek ki különböző összegeket harmadik félnek, s várhatón több feljelentés is születik majd a PK Zrt. gazdálkodásával kapcsolatosan.

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere közölte, jó döntést hoztak március végén azzal, hogy visszavették a cég vezetését, hiszen az átvilágítások során kiderült az is, hogy akár a cég buszpályaudvarát is elveszíthette volna, leállhatott volna a tömegközlekedés, ha nem lép időben a pécsi önkormányzat.

A pécsi buszok jelenlegi tulajdonosa, a PK Busrent Kft. ugyanis tavaly 1,8 milliárdról szóló fizetési felszólítást küldött a PK Zrt.-nek, erre azonban a cég nem reagált, így a PK Busrent tizenöt nap után bármikor felszámolási eljárást kezdeményezhetett volna a vállalat ellen. Ennek során pedig a városi többségi tulajdonú közlekedési cég elveszíthette volna a helyi buszközlekedés szempontjából elengedhetetlen ingatlanait, s nem lett volna arra sem lehetősége, hogy egy peres eljárás keretében visszaszerezze a korábban kiszervezett járműveit.

Szabó Iván ezzel kapcsolatban megemlítette, az új cégvezetés lépett ez ügyben, s bíznak abban, hogy még időben sikerült megakadályozniuk a felszámolási eljárás elindítását.

Elhangzott az is, hogy a város 500 millió forintot utal át részletekben – az elsőt már szerdán – a PK Zrt.-nek, így bérekre, a karbantartási költségekre is lesz forrása a vállalatnak.