Gyanúsított az NNI regiós főnyomozója

Várhatóan csak ősszel fejeződik be az a nyomozás, amely a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) januárban munkaviszonyából felfüggesztett dél-dunántúli regionális osztályvezetője ellen indult – közölte az ügyben eljáró Kaposvári Katonai Ügyészség sajtószóvivője hétfőn az MTI-vel.

hirdetés

Képünk illusztráció

Bögöly Gyulát az MTI azért kérdezte a január végén indult, majd a május közepén két hónappal meghosszabbított nyomozás állásáról, mert megtudta, hogy Váradi Csabát, az NNI volt régiós osztályvezetőjét hétfőn – az ellene indított ügyben most először – kihallgatták.

A sajtószóvivő megerősítette az MTI korábbi értesülését, amely szerint az alezredes ellen minősített eljárás folyik, amit a leggyakrabban államtitokkal kapcsolatban rendelnek el.

Közlése szerint az alezredest gyanúsítottként hallgatták ki 15 rendbeli hivatali visszaélés bűntette, egy rendbeli folytatólagosan elkövetett jogosulatlan titkos információgyűjtés bűntette és más köztörvényi, valamint katonai bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt.

Bögöly Gyula az MTI-nek arra a kérdésére, hogy pontosan mivel gyanúsítják Váradi Csabát, azt mondta: erről nem adhat felvilágosítást, a gyanúsításra vonatkozó információkat ugyanis 40 évre titkosították.

A Kaposvári Katonai Ügyészség a nyomozást előreláthatólag ez év októberében fogja befejezni – tájékoztatott a sajtószóvivő.

A régiós vezető szolgálati viszonyát – fegyelmi eljárás megindítása és büntetőfeljelentés megtétele mellett – az NNI igazgatója függesztette fel.