Gyanúsítottként hallgatták ki Simont

Gyanúsítottként hallgatta ki Simon Gábor volt országgyűlési képviselőt kedden a Központi Nyomozó Főügyészség – közölte az MTI-vel Keresztes Imre, a főügyészség vezetője.

A volt szocialista országgyűlési képviselővel kapcsolatban a főügyész azt írta: a Központi Nyomozó Főügyészség Simon Gábort az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntettével, az adóbevételt jelentős mértékben csökkentő adócsalás bűntettével, valamint két rendbeli magánokirat-hamisítás vétségével gyanúsítja.

Simon Gábor a gyanúsítotti kihallgatáson tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, és a gyanúsítással szemben panasszal élt. A gyanúsított szabadlábon védekezik – olvasható a közleményben.

Keresztes Imre úgy tájékoztatott: a megalapozott gyanú lényege szerint Simon Gábor 2008 januárjában értékpapírszámlát nyitott az Osztrák Szövetségi Köztársaságban, amelyre 2008 januárjában 575 ezer euró, 2009 áprilisában pedig 162 ezer 954 amerikai dollár készpénzt fizetett be. Ezeket az összegeket Simon Gábor a 2009-re és a 2010-re vonatkozó adóbevallásaiban nem tüntette fel, és az ezen jövedelmei után fennálló adófizetési kötelezettségének nem tett eleget.

Ezen túl Simon Gábor az Országgyűlés mentelmi bizottságának átadott vagyonnyilatkozatában 2012-ben és 2013-ban sem tüntette fel az Ausztriában vezetett bankszámlán lévő összegeket, így “vagyoni viszonyai tekintetében mindkét évben valótlan tartalmú nyilatkozatot tett” – írta közleményében a főügyész.

A Magyar Nemzet február 4-én forrásmegjelölés nélkül írt arról, hogy egy bécsi számlán Simon Gábornak több száz millió forintja van, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában. A képviselő, aki az MSZP elnökhelyettese volt, február 6-án közölte, hogy a szocialista pártban viselt minden tisztségéről lemond, kilép a pártból, visszalép a képviselő-jelöltségtől és február 12-ei hatállyal lemond parlamenti képviselői mandátumáról. Ezután a legfőbb ügyész adócsalás és magánokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt kezdeményezte Simon Gábor mentelmi jogának felfüggesztését a Központi Nyomozó Főügyészség által tavaly november óta folytatott nyomozás eredményeként. A Legfőbb Ügyészség közölte: Simon Gábor egy ausztriai pénzintézetnél nyitott értékpapírszámlára 2008 januárjában 575 ezer eurót, majd 2009 áprilisában további 169 ezer amerikai dollárt helyezett el készpénzben. A számlán tavaly októberben, akkori árfolyamon, 228 millió forintnyi összeg volt.

Hirdetés