Gyerekek is mászhatnak a tettyei sziklán

Sokakat meghökkent, egyeseket felháborít, de szögezzük le gyorsan: a Tettyén található sziklán lehet mászni. Igaz, csak engedéllyel.

hirdetés

Nyáron még tábort is szerveztek a pécsiek által kedvelt sziklához, ami a Tettyénél található. A körülbelül 20 méter magas, több pályát is magába foglaló mászásra alkalmas terület a gyerekek által is nagyon kedvelt, olyannyira, hogy többen itt táboroztak.

Biztonságos a tettyei fal, a mászók nem tudnak komoly sérülésekről

– Az itteni pálya tele van biztosítási pontokkal, így kötéllel és megfelelő felszereléssel biztonságosan mászható a terület – mondta Meggyei Péter, a Pécsi Falmászó Ifjúsági Sportegyesület vezetője.

A szikla 14 millió éves késő-miocén korban lerakódott mészkő, tele érdekes oldásokkal, repedésekkel. A tettyei szikla több szempontból egyedi. Ritka, hogy egy mászóhely a városban helyezkedik el. A szikla tetején található feszület lábánál ülve pedig Pécs egyik legszebb panorámáját csodálhatjuk meg, különösen napnyugtakor – írja egy sziklamászó blog.

A teljesen kezdőket eleinte egy műfalon gyakoroltatják, de ez a terület arra is alkalmas, hogy egy pár fogás után már akár a gyerekeket is kivigyék oda.

– Több fogást és lépéstechnikát is igényel ez a terep, de kezdők számára is rendelkezésre áll olyan pálya, amin könnyebben lehet mozogni.

Bár a Tettyére sokan úgy mennek ki, hogy gondolnak egyet és kipróbálják a sziklamászást, azonban komoly előírások vonatkoznak erre: ugyanis ezt minden esetben be kell(ene) jelentenie a sportolónak.

– A Tettye-Havihegy helyi jelentőségi védett természeti terület. A sziklán történő mászást a város jegyzője adja ki – tudtuk meg a Baranya Megyei Kormányhivataltól.

Arra vonatkozó szabály nincs, hogy a mászó milyen korú, és, hogy kezdő vagy haladó ebben a sportágban – tehát nem vizsgálják, hogy mekkora tapasztalattal rendelkezik.

A Baranya Megyei Kormányhivatal egyébként azt is közölte, hogy bírságot csak abban az esetben lehet kiszabni, ha a terület országos jelentőségű védett természeti területen helyezkedik el, illetve ha bármilyen védett növény- vagy állatfaj károsodik vagy elpusztul a sportolók által.  De eddig még semmilyen bírságot nem szabtak ki a Tettyén mászókra.

Baranya megyében Kővágószőlősnél és a Villányi Templom-hegy természetvédelmi területén van lehetőség a mászásra. Az erre vonatkozó engedélyt a Pécsi Járási Hivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya adja ki.