Gyerekkel is mentek csalni

Több megyében is jártak, hogy pénzt kérjenek egyházi intézményektől, karitatív szervezetektől. Családi tragédiákra hivatkoztak, többen több tízezret adtak is nekik. Most a Pécsi Járásbíróság nem jogerősen 1 év 2 hónap börtönre és 2 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte az elsőrendű vádlottat, míg a másodrendű vádlottat 1 évre próbára bocsátotta.

hirdetés

A vádlott házaspár az ország számos településén – többek között Pécsett és környékén, Somogy, Tolna és Szabolcs-Szatmár Bereg megyében – jelent meg 2013-2014. évben, ahol elsődlegesen egyházi intézményeket, karitatív szervezeteket kerestek fel azért, hogy az elsőrendű vádlott a család nehéz anyagi helyzetére hivatkozva adományokat, kölcsönöket kérjen.

Ennek során többször hivatkozott valótlanul az elsőrendű vádlott férfi családi tragédiákra, így gyermekük, hozzátartozójuk halálára, illetve jövőbeni üzleti vállalkozásaira is. A felkeresett szervezetek szinte minden esetben néhány ezer forinttól több tízezer forintig terjedően nyújtottak kölcsönt, adományt a családnak, illetve több esetben előfordult, hogy jelentősebb értékben tárgyi eszközt, így számítógépet, illetve élelmiszert adtak nekik.

Az elsőrendű vádlott ezen kívül magánszemélyektől, illetve pénzügyi intézménytől is kért kölcsönt, továbbá kórházban, leendő munkahelyén, utcákon is ismerkedett, amelynek során szintén szorult anyagi helyzetükre hivatkozva kért kölcsönt, támogatást. Számos esetben kért pénzt benzinre azzal, hogy azt a későbbiekben postán visszafizetik.

Ezen kölcsönkérések alkalmával a házaspár több esetben magával vitte kiskorú gyermeküket is azért, hogy a kölcsönt nyújtók őket megsajnálják, így jussanak pénzhez. Az elsőrendű vádlott a megtévesztett sértetteknek több mint egymillió forint kárt okozott.

Az ítélet ellen az elsőrendű vádlott és védője enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, így a határozat nem jogerős.