Gyerekkel lesz érdemes Szentlőrincre menni

A szakmai kiállítók és érdeklődők mellett családokat is várnak az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági szakvásárán, a szentlőrinci gazdanapokon augusztus 8. és 10. között. Lesznek kézművesek, gasztronómiai csemegék, gyerekprogramok, állatbemutatók, kistermelők, sőt, még a Nemzeti Vágta előfutamát is itt tartják.

hirdetés

Mint azt Sigora Irma, a szervező feladatokat ellátó Baranya Megyei Vállalkozói Központ ügyvezető igazgatója elmondta, idén már 21. alkalommal rendezik meg az eseményt Pécstől alig tizenöt kilométerre fekvő Szentlőrincen. A rendezvény három napja alatt jó idő esetén 20-25 ezer látogatót várnak.

Itt rendezik a Nemzeti Vágta előfutamát is
Itt rendezik a Nemzeti Vágta előfutamát is

Kitért arra, hogy a kiállítók többsége gépkereskedő, állattenyésztő, növénytermesztő vagy az élelmiszeriparban érdekelt vállalkozás. Részükről közel háromszáz stand fogadja majd az érdeklődőket, emellett agrároktatási intézmények, a megújuló energiában érdekelt vállalkozások, szakhivatalok, őstermelők, kistermelők, kézművesek jelennek meg a vásár 50 ezer négyzetméteres területén.

Végh Gábor vásárigazgató kiemelte: külföldi cégek is egyre élénkebben érdeklődnek az expó iránt, tizenhat horvát kiállító lesz, emellett Ausztriából, Szlovákiából, Romániából, Olaszországból is érkeznek. A rendezvényen pénteken lótenyésztési tanácskozást, szombaton méhészeti szaknapot tartanak, vasárnap pedig a Nemzeti Vágta előfutamát, a Szentlőrinci Vágtát rendezik meg.

Az érdeklődőknek bemutatják a szeptemberben nyíló Kistermelők Házát, azt a 120 négyzetméteres létesítményt, amely elsősorban hagyományos piacként működik majd, de rendszeresen lesznek benne alkalmi vásárok, vevőtalálkozók is.

Végh Gábor kiemelte: nagy hangsúlyt fektettek idén a családi programokra is. A rendezvény minden napján kézműves vásárt tartanak, mutatványosok, légvárak, zenészek, humoristák szórakoztatják a látogatókat. Emellett egy kemencés udvarban ételkóstolókat tartanak, az őshonos haszonállatokat pedig testközelből vehetik szemügyre a látogatók.

A gazdanapok mára az ország negyedik legnagyobb mezőgazdasági szakvásárává nőtt ki magát, évről évre 23-25 ezren vesznek részt a szakkiállításon.