Gyermekek „laknak jól” a Nemzet Kenyeréből

Több mint másfél száz gyermek lakhat jól a Pécsi Jótékony Nőegylet „Nekem nincs ebédem” programjában azzal, hogy a szervezet megkapja az augusztus 20-i rendezvényen árusított cipókból befolyó, több mint 1,1 millió forintot.

hirdetés

Aki kilátogatott államalapításunk pécsi ünnepére, s olyan szerencsés volt, hogy jutott neki az ott árusított cipókból, akár tudtán kívül is hozzájárulhatott nehéz sorsú gyermekek étkeztetéséhez. Mint arról korábban beszámoltunk, a Nemzet Kenyere felhívásra hazánkból és határainkon túli, magyarok lakta vidékekről érkeztek felajánlások, s majd’ háromszáz helyről küldtek búzát Baranyába.

A pécsi kezdeményezésre összesen tíztonnányi gabona érkezett, s ebből készítették el az államalapítás ünnepére a Nemzet Kenyerét, valamint négyezer cipót, melyet a Sétatéren lehetett megvásárolni. Az így befolyó pénzt, összesen több mint 1,1 milló forintot a Pécsi Jótékony Nőegylet kapta meg, s azt a „Nekem nincs ebédem” programra fordítja nemsokára.

Mint azt lapunknak Kitka Katalin, a nőegylet vezetője elmondta: az összegből a már jó ideje futó „Nekem nincs ebédem” címet viselő kezdeményezésüket bővítik tovább, így az összeg felhasználásával gyermekek tucatjai juthatnak meleg élelemhez minden egyes napon, akár egy éven át.

Kérdésünkre elmondta: peremkerületi és belvárosi iskolákkal áll kapcsolatban az egylet. Az ezekben dolgozó vezetők és az ifjúságszolgálatok segítségével határozzák meg azon családok körét, amelyek – bár rászorulók – valamilyen okból nem részesülnek állami segélyezésben. A program során az egylet munkatársai a családok helyett fizetik be az iskolákban a menza vagy a napközis étkeztetés árát, így biztosítva folyamatosan tápláló és meleg ételt a gyermekeknek.

Egy iskolás élelmezésének költsége intézményenként változik, véli Kitka Katalin, ám a most eladott cipókból bizonyosan rengeteg tanulónak jut majd meleg ebéd. A kapott pénzösszeg nagyságának érzékeltetéséhez elmondta: az 1,1 millió forintból egy hónapon át 139 gyermeknek tudnának naponta reggelit, ebédet és uzsonnát biztosítani.

A Nemzet Kenyere programban egyébként a sütés után megmaradt öttonnányi lisztet a Böjte Csaba atya által vezetett dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta meg, ahol árva, szegény kisgyermekeket látnak el. Ezzel közel kétezer-ötszáz gyermek egyévi kenyerét tudják biztosítani.

hirdetés

Hirdetés