Gyermekgyilkosság: helyszínen vallott

Volt olyan, akire ötven betörést tudtak rábizonyítani

Fegyveres kommandósok kíséretében, erős rendőri biztosítás mellett vitték helyszíni kihallgatásra csütörtök délelőtt a 11 éves felsőmocsoládi fiú meggyilkolása ügyében bűnsegédlettel meggyanúsított K. Józsefet.

hirdetés

A 41 éves férfit a Sántos melletti erdőbe vitték, ahol múlt szombaton megtalálták a 11 éves fiú holttestét. Az aznapi rendőrségi sajtótájékoztatón azt közölték, hogy október 29-én a gyilkosság három gyanúsítottja ölte meg Szita Bencét: a fiú nevelőapjának volt élettársa, P. Erika és két hajléktalan, az 57 éves B. József és a 41 éves K. József.

Tóth Balázs kirendelt ügyvéd a csütörtöki, többórás helyszíni kihallgatás után az MTI-nek elmondta: védence részletesen beszélt a történtekről, vallomásában továbbra is azt állítva, hogy fenyegetés és kényszerítés hatására vett részt a bűncselekmény elkövetésében. K. József azt mondta, B. József egy késsel kényszerítette arra, hogy megássa a fiú sírját. Arról, hogy a két másik gyanúsítottnak milyen szerepe volt a gyerek halálában, K. József nem nyilatkozott, ugyanis állítása szerint ő nem volt jelen, a gyilkosságot nem látta – közölte az ügyvéd. Hozzátette: a védence – egyes sajtóinformációkkal ellentétben – nem mondott olyat, hogy P. Erika pénzt ígért volna a gyilkosságért.

Tóth Balázs közölte: ha a hatóságok előtt megáll védencének azon állítása, hogy fenyegetés és kényszer alatt vett részt bűnsegédként a gyilkosságban, akkor ez a büntethetőséget is kizárja. Tulajdonképpen a védekezésének “ez az alfája és az ómegája” – jegyezte meg az ügyvéd. Arról, hogy azon a helyszínen is kihallgatják-e majd védencét, ahol másodjára temették el a fiú holttestét, nem tudott nyilatkozni. Azt mondta, ez a nyomozóhatóságtól függ.

Berlik Zoltán, P. Erika kirendelt ügyvédje csütörtökön az MTI-nek azt mondta: a héten már nem hallgatják ki a védencét, az elmeorvosi szakértői vizsgálatra azonban elképzelhető, hogy sor kerül, ám ennek nem várható gyors eredménye.

A néhány héttel ezelőtt fegyházból szabadult B. József kirendelt ügyvédje, Picz Péter az MTI-vel csütörtökön annyit közölt: a védence tett már vallomást, de arról, hogy mit mondott, nem nyilatkozik.

Az előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság gyanúsítottjait a Kaposvári Törvényszék vasárnap előzetes letartóztatásba helyezte. P. Erika előbb tagadta, hogy bármi köze lett volna a gyilkossághoz, majd kedden a saját bűnösségére vonatkozóan is teljes, feltáró vallomást tett. Arról azonban az ügyvédje nem kívánt nyilatkozni, hogy az esetleges felbujtói szerepét ismerte be, vagy azt, hogy ő követte el a gyilkosságot.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön köszönetét fejezte ki mindazoknak – magánszemélyeknek, civil szervezeteknek, vadásztársaságoknak, polgárőrségnek -, akik Szita Bence eltűnését követően részt vettek a fiú keresésében.