Gyimesi Gábor: kezelni kell az adósságállományt

A közeledő helyhatósági választások apropóján hétfőtől új sorozat indult hírportálunkon, amelynek keretében – egészen csütörtökig – a pécsi polgármesteri székért induló négy párt jelöltjének bemutatkozóit olvashatják. Második alkalommal Gyimesi Gábor, a Jobbik jelöltjének gondolatait adjuk közre – a jelöltek bemutatásának sorrendjéről sorsolással döntöttünk.

hirdetés

“Gyimesi Gábor, a Jobbik pécsi polgármesterjelöltje egy 47 éves tanárember, aki Pécsett született, mindig itt élt, és nagyon szereti ezt a várost. Már gyerekkorában tetszett neki történelmi hangulata, hiszen az ország egyik legrégebbi városáról van szó.

A legsúlyosabb problémának most azonban a város adósságállományát tartja. Véleménye szerint ezt a problémát kell és lehet elsőként kezelni, erre léteznek valós megoldások. Nem lehet tovább szorongatni emiatt a szociális és közszolgáltatásokat.

A megszorításokból két területet feltétlen ki kell hagyni, egyik az egészségügy, másik a közoktatás. Ezeket a szolgáltatásokat el kell végeznie az önkormányzatnak, hiszen ezzel tartozik a lakóknak. A közpénz úgy keletkezik, hogy az emberek keményen megdolgoznak érte, majd az állam adók és járulékok formájában elveszi tőlük azzal az ígérvénnyel, hogy ebből szolgáltatásokat végez nekik.

A lakókat közvetlenül érintő legsúlyosabb probléma a közüzemi díjak helyzete. A távhőszolgáltatás terén egy felelőtlen döntés következtében 22 évre szóló szerződést kötött az önkormányzat a PannonPower Zrt.-vel, amely a pécsi hőerőmű többségi tulajdonosa. Ezt a szerződést át kell gondolni és újratárgyalni, hogy a lakosság számára kedvezőbben alakulhassanak a távhő-díjak.

A vízdíjak tekintetében is lenne tennivaló, bele kell vágni egy szürkevíz-programba, hogy ne a nagy költséggel előállított tiszta ivóvizet használjuk takarításra, WC-öblítésre. Ezzel a programmal nemcsak a vízdíjak csökkenthetők nagymértékben, de a környezetet is jelentősen kíméli.

Pécs közbiztonsága bár javuló tendenciát mutat, még nagyon sok a tennivaló. A rendőrség elmondása szerint is súlyos problémák vannak Kertvárosban, a volt lőtér környékén, a keleti városrészben, illetve a Szigeti tanya környékén. Mindezekre megoldást jelenthet, ha a bűnözési statisztikák átvizsgálása után a járőröző rendőrök, településőrök és polgárőrök munkáját egymást kiegészítve úgy tudjuk időben és térben elosztani, hogy a leghatékonyabban működjenek.

A Jobbik politikájának lényege, hogy mindig a választópolgárok érdekeit képviseli. A közösség szempontjából
mindig azt kell vizsgálni, ki mit tehet és tesz hozzá, és ki vesz el belőle. A felesleges kiadások, a közpénz felelőtlen elszórása a továbbiakban nem engedhető meg. A közpénz minden forintját sokkal jobban meg kell becsülni, mint eddig, az nem lehet a bennfentesek, az ügyeskedők, a korrupció célpontja. Minden, közpénzzel történő gazdálkodásnak átláthatónak, nyilvánosnak, bárki számára hozzáférhetőnek kell lennie. Ez nagy felelősséget ró a politikusokra, de a Jobbik képviselői nem ijednek meg ettől az elvárástól. Az elmúlt évek felelőtlen gazdálkodását fel kell tárni, meg kell találni a felelősöket, és a törvényes kereteken belül megindítani az eljárásokat. A politikus- és gazdasági bűnözők megpróbálhatnak kibújni a felelősségre vonás alól, de egyet nem kerülhetnek el, hogy az ügyek nevekkel együtt nyilvánosságra kerüljenek.”