Gyógymód a rettegett kór ellen

Budapesti sajtótájékoztatón mutatták be azt a vastagbélrákból kigyógyult pácienst, akinek kezelését forradalmi módszerrel végezték el. A beteg molekuláris diagnosztikai vizsgálata után személyre szabott kezelést kapott.

hirdetés

 

A Pécsi Tudományegyetem klinikumában gyógyszerrel csökkentették a májában lévő, korábban nem operálható áttéteit, így meg tudták műteni. Jelenleg daganatmentes – mondta Horváth Örs Péter, a PTE sebészeti klinikájának professzora. Az orvos a Pécs TV-nek adott interjút.

A gyógyulás azért is szenzációs, mert a vastagbél rákos megbetegedésében áttétek esetén egy éven belüli halálozás várható, míg sugárkezeléssel vagy kemoterápiával is csak öt év a túlélési idő.

A molekuláris vizsgálat alapján megadott kezelés csak akkor hatásos, hogyha az adott genetikai hibára már létező gyógyszer van. Ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy ha ezt a módszert alkalmazzák, és a jövőben minél több genetikai hibát, azzal együtt gyógymódot is felfedeznek, akkor a daganatos megbetegedések sokszorta jobban lesznek kezelhetőek, mint ma.