Gyógyszertárakkal a népegészségügyért

Népegészségügyi, egészségfejlesztési programokba kapcsolódnak be a jövőben a gyógyszertárak; az erről szóló megállapodást szerdán írta alá a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NFI) és a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) vezetője.

hirdetés

Török Krisztina, az NFI megbízott főigazgatója az aláírás kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta, ebben az évben két terület, az allergia és a vitaminok, illetve a nyomelemek téma köré csoportosul a kampány. Úgy véli, ki kell használni az évenkénti hatvanmillió gyógyszerész-beteg találkozót arra, hogy minél több hiteles, célzott információ jusson el a lakossághoz.

Hankó Zoltán, a gyógyszerészi kamara elnöke úgy értékelte, ezzel az együttműködéssel még hangsúlyosabbá teszik a népegészségügy és az egészségfejlesztés fontosságát, továbbá a gyógyszertár és az ott dolgozók hiteles információt tudnak nyújtani az embereknek a kampányban szereplő témákhoz. Megjegyezte, az utóbbi években ugrásszerűen megnőtt az egészséges életmód iránti érdeklődés, azonban számos információforrás hitelessége megkérdőjelezhető.

A köztestület elnöke beszámolt arról, hogy a kampány az idei júniusi patikanapon indul az allergia témájában, majd szeptemberben a vitaminok és nyomelemek témaköre következik. Szerinte a most induló egy éves kampány hatékonyabb lesz, mint az egy-két napos, vagy egy-két hétre szervezett akciók.

Hankó Zoltán elmondta azt is, egységes tartalommal készítik el a szakmai anyagokat, azokat szórólapokon, a gyógyszerészi hírlapban, a patikákban található magazinokban, illetve a két szervezet honlapján teszik majd közzé.
A tervek szerint a jövőben minden évben más-más téma kerül a népegészségügyi tanácsadás fókuszába.