Gyökeresen átalakulhat a közösségi közlekedés

A közösségi közlekedés nagyarányú fejlesztésére készül a város – közölte Nagy Csaba, Pécs alpolgármestere csütörtöki sajtótájékoztatón. A tisztségviselő bemutatta azokat a tanulmányokat, amelyek alapján – a remények szerint – 2011 második felében a változás első jelei már látszani fognak.

hirdetés

Nem csupán a megyeszékhely, hanem a környező települések esetében is megvizsgálta a buszközlekedés fejlesztési lehetőségeit az a cég, amely a közelmúltban tett le az asztalra öt megvalósíthatósági tanulmányt.

Nagy Csaba alpolgármester szerint közel hetvenmillióba kerültek a későbbi fejlesztéseket megalapozó elemzések, a munkák elkészítésére uniós pályázaton nyertek pénzt. A részletekbe menő tanulmányok meglétével lehetősége lesz a városnak arra, hogy közlekedésfejlesztési pályázaton sikerrel szerepeljen, s több százmilliót nyerjen Pécs – mondta.

A tanulmányok több területet öleltek fel, így elemezték a helyi – s a városkörnyéki – buszhálózati rendszert, áttekintették a járatszervezést, megvizsgálták a buszsávok, illetve csak a buszok által használt utcák kialakításának lehetőségét is.

Mindezek mellett egy olyan valós idejű utastájékoztatási rendszer kiépítését is megvizsgálták, amely a megállókban várakozók számára szolgál információval az adott járat helyzetéről, érkezésének idejéről. Ezek mellett kitértek a megállóhelyek komplex fejlesztésére is.

A dokumentumokban rögzített fejlesztési célok közül a későbbiekben választja majd ki a város a megvalósítandót, amelyre a tervek szerint 2011 tavaszán nyújtanák majd be a pályázatot, s a jövő év második felében már el is indulhat a munka.

A fentieken túl górcső alá vették egy észak-déli buszfolyosó kialakítását is a Siklósi út – Alsómalom utca vonalán, ez pedig első lépése lehet a villamosközlekedés újjáélesztésének a megyeszékhelyen.

Nagy Csaba ez utóbbi kapcsán megjegyezte: egy erre vonatkozó tanulmány elkészítésére már beadták pályázatukat, s elemzik majd a projekt létjogosultságát. A kötöttpályás közlekedés fejlesztése 60-90 milliárd forintba kerülhet, de ha megalapozottnak is találják a célt, akkor is csak 2014 után indulhatna el ez a munka.