Győrbe kerül a vesztegetési ügy

Szerdán délután döntött a Kúria arról, hogy a pécsi bíróságok elfogultsága után mely hatóságot jelöli ki a Pécsi Tudományegyetem gazdálkodásával összefüggő vesztegetési ügy tárgyalására. Kisalföldi bíróság mellett döntöttek.

hirdetés

Miután a Pécsi Törvényszék és a Pécsi Ítélőtábla is elfogultságot jelentett be a vesztegetési ügyben, a Kúria kezébe került a döntés, s legfelsőbb bíróság a Győri Törvényszéket jelölte ki az eljárás elfolytatására. Amennyiben másodfokra kerül az ügy, akkor pedig a Győri Ítélőtábla hozhat majd döntést – tudtuk meg a Kúriától.

Mindezek alapján pedig aligha valószínű, hogy még a nyári ítélkezési szünet előtt elkezdik tárgyalni az ügyet, várhatóan csak ősszel kerül erre sor.

A 2010-ben kirobbant vesztegetési ügynek 27 vádlottja van, a gyanú szerint bűnszervezetben, csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, ezzel több mint százmillió forint kárt okoztak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda által indított nyomozás során 29 embert gyanúsítottak meg azzal, hogy maffiaszerűen csúszópénzekért kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, amivel jelentős kárt okoztak. A Baranya Megyei Főügyészség a Pécsi Törvényszékre idén tavasszal nyújtotta be vádiratát. Ebben 27 személy elmarasztalását kérték vagyon elleni bűncselekmények és vesztegetés miatt.