Hogy ne süllyedjenek a fedlapok…

A pécsi utakat kezelő BIOKOM Kft. új módszerrel igyekszik elejét venni az aknafedlapok megsüllyedésének. A város közútjain a különböző közművekhez tartozó, sok ezernyi aknafedlap és víznyelőrács van.

hirdetés

Gyakori hiba a süllyedés, amely általában 2-5 centiméter mély, de akár elérheti a 10 centiméteres mélységet is. A megsüllyedt elemekre rendszeresen ráhajtó gépjármű futóművét fokozott terhelés éri, így azok élettartama is csökkenhet. A megsüllyedt elemek emellett az amúgy jó minőségű utak használati értékét is jelentősen rontják.

A BIOKOM Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft. éppen ezen okok miatt a minap megkezdte a forgalmasabb, nagyobb terhelés alatt álló utakon a csatornafedlapok és víznyelőrácsok javítását, rendbetételét.

A munkához olyan eljárást alkalmaznak, amely biztosítja és garantálja a süllyedésmentes kiépítést. Az eljárás valamivel drágább a korábban megszokottnál, de a költség megtérül azáltal, hogy nem kell ugyanazt az aknafedlapot évenként (esetleg félévenként) újra és újra javítani.

További óriási előnye az eljárásnak az, hogy a javítási munka teljes időtartama az eddig megszokott 2-3 hét helyett 1-2 napra rövidül, így sokkal kevesebb ideig zavarja a közlekedést is.