Szálló por: hétvégén is tanácskozik a “szmogbizottság”

Péntek reggeltől tilos a szabadtéri égetés, s a forgalmit felmutató autósok és a velük utazó gyermekek számára ingyenes  a közösségi közlekedés pénteken üzemkezdettől az éjjeli órákig. Emellett a város arra kéri a lakosságot, hogy – ha teheti, hagyja otthon autóját, keveset tartózkodjon a szabad levegőn, s mérsékelje a szilárd tüzelésű fűtőberendezések használatát.

hirdetés

Nagy Csaba alpolgármester péntek délben lapunknak azt mondta: a Szmog Riasztást Irányító Csoport a hétvégén is tanácskozni fog a legfrissebb adatokról. Ha szombaton ismét romlanak az eredmények, azon nyomban tájékoztatják a lakosságot a várható intézkedésekről.

Mint mondta, a szakemberek abban bíznak, hogy a hétvégi gyér autóforgalom miatt nem találkoznak majd a mostaninál rosszabb adatokkal, így nem kell elrendelni a riasztási fokozatot. Amennyiben stagnál a légszennyezettség, akkor azonban a pénteki teljes napos kedvezményhez hasonlóan hétfőn is ingyenes lehet a tömegközlekedés használata a már említett érintetteknek.

Korábban írtuk:

Mint azt Magay Miklós városfejlesztési osztályvezető lapunknak elmondta, valamelyest javultak a levegőminőségi eredmények szerda óta, így nem volt szükség a füstköd-riadó riasztási fokozatának elrendelésére. A város polgármestere a tájékoztatási fokozatot rendelte el a szálló por magas koncentrációja miatt, mondta, ám a tegnap ismertetett intézkedéseket megindítják.

AZ AKTUÁLIS LEVEGŐMINŐSÉGI ADATOKÉRT KLIKK IDE!

Így péntek reggeltől a tájékoztatási fokozat fennmaradásáig megtiltják Pécs közigazgatási határán belül a szabadtéri égetést. Emellett felszólítják a gépjárművel közlekedőket arra, hogy – amennyiben lehetséges – tartózkodjanak a járművek használatától. Ezzel egy időben a szilárd tüzelőanyaggal fűtő háztartásokat felkérik, hogy mérsékeljék fűtést, vagy néhány napig, amennyiben szintén rendelkezésükre áll, használják gázkazánjaikat.

A bejelentett intézkedések a kihirdetést követő 24 óra múlva válnak hatályossá, ezért Páva Zsolt arra kéri a Pécsi Közlekedési Zrt.-t, hogy pénteken üzemkezdettől üzemzárásig tegye lehetővé a buszokon az ingyenes utazást azoknak, akik fel tudják mutatni gépjárművük forgalmi engedélyét. Szintén ingyenesen utazhatnak azok a gyermekek, akik a forgalmit felmutató személlyel utaznak. Emellett a kismamáknak és a velük utazó kisgyermekeknek sem kell jegyet váltaniuk ezen a napon.

A város polgármestere arra kéri a pécsieket, hogy mindenki csak a legszükségesebb ideig tartózkodjon a szabad levegőn, kerülje a szabadtéri sportolást. Amennyiben légúti megbetegedésben szenved, viseljen maszkot.

További tájékoztatás az önkormányzat városfejlesztési főosztályán kérhető a 72/ 533-875-ös telefonszámon, illetve a levegőminőségi adatokról a pecstv.hu/levego oldalon tájékozódhatunk.

 

Korábban írtuk:

Akár a dízel üzemű autók közlekedését is felfüggeszthetik jövő héten, amennyiben nem tisztul Pécs levegője. A város életében első ízben csütörtökön érheti el a légszennyezettség azt a kritikus szintet, amely miatt riasztási fokozatba lép a szmogriadó. Az első intézkedések péntek reggeltől lesznek hatályosak.

Először fordulhat elő csütörtökön reggel, hogy a polgármester elrendeli a füstköd-riadó riasztási fokozatát Pécsett – mondta lapunknak Nagy Csaba alpolgármester a Szmog Riasztást Irányító Csoport szerdai ülését követően (második képünk a helyszínen készült).

A közterület-felügyelet, a rendőrség, a közútkezelő, orvosok, tömegközlekedési cég képviselőiből álló csoportot azért kellett összehívni, mert a szálló por napi átlagos koncentrációja miatt nagy valószínűséggel nemcsak a tájékoztatási, hanem a riasztási fokozat elrendelésére is szükség lesz.

Az alpolgármester elmondta: első lépésként megtiltják Pécs közigazgatási határán belül a szabadtéri égetést. Emellett felszólítják a gépjárművel közlekedőket arra, hogy – amennyiben lehetséges – tartózkodjanak a járművek használatától. Ezzel egy időben a szilárd tüzelőanyaggal fűtő háztartásokat felkérik, hogy mérsékeljék fűtést, vagy néhány napig, amennyiben szintén rendelkezésükre áll, használják gázkazánjaikat.

Ingyenes lesz a buszozás az autósoknak

A bejelentett intézkedések a kihirdetést követő 24 óra múlva válnak hatályossá, ezért a város arra fogja kérni a Pécsi Közlekedési Zrt.-t, hogy pénteken üzemkezdettől tegye lehetővé a buszokon az ingyenes utazást azoknak, akik fel tudják mutatni gépjárművük forgalmi engedélyét. Szintén ingyenesen utazhatnak azok a gyermekek, akik a forgalmit felmutató személlyel utaznak. Emellett a kismamáknak és a velük utazó kisgyermekeknek sem kell jegyet váltaniuk ezen a napon.

 

Nagy Csaba a jövővel kapcsolatban bizakodó volt, ám elmondta: amennyiben a meghozott intézkedések nem hoznak eredményt, s jövő hétre sem mérséklődik a légszennyezettség, drasztikusabb eszközökhöz kell folyamodniuk. Második lépésben a dízel üzemű gépkocsik közlekedését tilthatják meg, vagy a rendszámtáblájuk alapján szűrnék az autókat a rendszám utolsó számjelére tekintettel. Páros napokon csak a páros, páratlan napokon csak a páros számmal végződő rendszámmal közlekedő autósok közlekedhetnének Pécsett.

Az ülést követően kiadott városházi közleményből kiderül, hogy Páva Zsolt polgármester Nagy Csaba alpolgármestert bízta meg a feladattal, hogy napi szinten, személyesen koordinálja a szükséges intézkedéseket és kövesse figyelemmel ezek hatékonyságát.

A pécsiek pontos tájékoztatása érdekében a levegőminőségi mutatók normalizálódásáig a városháza naponta tájékoztatja a lakosságot az aktuális adatokról és az elrendelt védelmi akciókról, teendőkről, programokról.

Nem ajánlott a szabadtéri sportolás

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) és az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) szerdán közzétett, közös felhívásában azt ajánlja, hogy ne sportoljanak a szabadban azokon a településeken, ahol a levegő minősége egészségtelennek vagy veszélyesnek számít. Sportolás közben a belélegzett szennyezőanyag mennyisége egységnyi idő alatt a gyorsabb légzés miatt a sokszorosára növekedhet, az egészségügyi ártalmakat kritikus mértékben fokozva – tették hozzá.

Vasárnapig marad a szennyezett levegő

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban is anticiklon alakítja az időjárást, ami nem kedvez a levegőminőség gyors javulásának, így vasárnapig valószínűleg nem javul a légszennyezettségi helyzet – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán.

Riasztási fokozat van érvényben több városban

Több nagyvárosban, többek között Székesfehérváron, Miskolcon, Nyíregyházán és Budapesten is meghaladta a szálló por koncentrációja a riasztási értéket szerda délutánra. Több városban elrendelték a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedésének tilalmát.