Gyümölcssavval rongáltak a főtéren

Néhány hónappal ezelőtt „Made in China” feliratot festettek az Európa Kulturális Fővárosa programban felújított pécsi Széchenyi térre, e héten pedig ismeretlenek a „parkour” szót marták rá a narancs gyümölcssavával az örökmécses melletti kőre.

hirdetés

A 2009 novemberében elkészült Szilárd Leó park játszóterét a közelmúltban kellett felújítani, miután azt megrongálták, a nyár folyamán pedig a köztéri bútorok négyötödét el kellett szállítaniuk: a vandálok pusztítását csak a Biokom műhelyében tudták orvosolni. De ismert az is, hogy a parkerdőben is rendszeresek a rongálások.

A graffitizők pedig szinte mindent összekennek, és a város főterét sem kímélik. A Széchenyi térre idén tavasszal a „Made in China” feliratot festették fel, ezúttal azonban naranccsal, illetve a gyümölcs savával rongálták meg a tér kőburkolatát. Az elkövetők a „parkour” szót marták bele a porózus gránitba. (Ennek jelentése az a manapság divatossá vált városi „sport”, amelyben köveken, különböző tereptárgyakon, lépcsőkön ugrálva jutnak el egyik pontból a másikba a fiatalok.)

Lóczi Szidónia, a Biokom Pécsi Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft. pr-menedzsere elmondta: mivel a felirat nagyon beleivódott a gránitba, és vegyszeres mosással sem tudták eltávolítani, ezért kőfaragónak kellett azt eltüntetnie, lecsiszolva a felületet. Mint mondta, ez esetben pedig nem számít, hogy festékkel vagy naranccsal követték el tettüket.

A Biokom ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett rongálás bűncselekménye miatt. Az ilyen, és az ehhez hasonló rongálásokból adódó károk egyébként több millió forintos kárt okoznak a köztereket gondozó vállalatnak.