Gyurcsányék piros lapot adtak Szijjártónak

Jelképesen piros lapot adott Szijjártó Péternek és lemondásra szólította fel a külgazdasági és külügyminisztert szerdán a Demokratikus Koalíció szóvivője, aki szerint 2014 a “magyar diplomácia szégyenéve volt”.

hirdetés

Gréczy Zsolt a Külügyminisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy mélyponton vannak az ország nemzetközi kapcsolatai, a keleti nyitás pedig egy reménytelen és hamvába holt vállalkozás. Felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és kormányát, hogy hagyja abba a külügyi és diplomáciai “ámokfutást”.

Szijjártó Pétert a DK szóvivője úgy jellemezte: miniszterként annyit ért el, hogy “a teljes dunakeszi futsalcsapatát ideigazolta a Külügyminisztériumba”, eközben évtizedes tapasztalattal rendelkező karrierdiplomatákat bocsátott el és ma már egy rendes diplomáciai jegyzéket sem lehet elkészíteni a tárcánál.

Orbán Viktor szóvivőjeként lehet sületlenségeket, butaságokat mondani, de a magyar diplomácia vezetőjeként ezért az ország sok pénzt fizet és számos kapcsolata megy tönkre, emiatt pedig Szijjártó Péternek nem szabad a helyén maradnia – jelentette ki Gréczy Zsolt.

A DK helyesli, ha az Egyesült Államok lépéseket tesz a magyarországi korrupció felszámolásának érdekében – kommentálta azt a kérdést, hogy az Egyesült Államok több száz millió dollárt különített el egy olyan akciótervre, amelyet mintegy két tucat európai országgal szemben alkalmaznának. Hozzátette: azzal értenek egyet, ha az Egyesült Államok szövetségesként vigyáz arra, hogy Magyarország ne térjen le a demokratikus útról és hogy “ne lopják el kormányzati politikusok az emberek pénzét”.

Az esemény előtt a szóvivő Kakuk György DK-s politikus és a párt aktivistáinak társaságában egy focilabdát rugdosott a Bem tér gyepén. Az esemény végén pedig felmutatott egy a labdarúgásban használt, a kiállítást jelképező piros lapot, és azt kérte, hogy a miniszter “hagyja el a pályát”.