Ha berozsdásodott, már nem fog a vaskilátó

Egy idő elteltével egyáltalán nem fog fogni a speciális kortenacélból készült tettyei vaskilátó és az Ágoston téri ülőkék – reagált Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője azokra az olvasói megjegyzésekre, amelyek a pécsiek által sokat vitatott új köztérelem kapcsán érkeztek szerkesztőségünkhöz.Heves reakciókat váltott ki a városlakók körében az EKF keretében megújult Tettye tér új látványeleme. Többen elsősorban a vaskolosszus kinézetét nehezményezték.

hirdetés

A Dévényi Márton építész által tervezett térelemmel kapcsolatban kifogásolták annak anyagát is: a kilátó egy speciális anyagból, az úgynevezett kortenacélból készült, amelynek felülete rozsdásodik, egyfajta patinásságot kölcsönözve annak. Viszont ehhez idő kell, addig pedig a kilátó felülete foltot hagyhat a ruhákon.

– Negyven-ötven rozsdaciklus megállítja a rozsdásodást. Tehát ennyiszer kell vizesednie és száradnia az anyagnak, miután kialakul rajta egy olyan vastag rozsdaréteg, amely védelmet képez. Ezt követően a ruhánkat sem fogja meg a felület, de ezt ki kell várni – magyarázta a folyamatot Merza Péter.

A folyamat előrehaladását egyelőre a csapadékmentes időjárás hátráltatja. Azok számára, akik viszont kíváncsiak arra, hogy miként fog kinézni a kilátó, miután ez megtörtént, Merza Péter azt javasolja, hogy látogassanak ki a Zsolnay Kulturális Negyedbe, vagy a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karára.

A kulturális negyed északi részén, a 2-es és 22-es számú épületet köti össze egy ugyanilyen anyagból készült híd, amely már egyáltalán nem fog – emelte ki Merza. Az ügyvezető egy másik példát is említett: a műszaki kar bejáratánál található, Friedrich Ferenc által készített szobor ugyancsak kortenacélból készült, s az már ugyancsak nem hagy nyomot semmin.