Ha szeret kertészkedni, itt a lehetőség!

A Fűszerünnepen lehet jelentkezni a belváros, az Uránváros, a Kertváros és a keleti városrész parlagon heverő önkormányzati telkeinek megművelésére szerveződő közösségekbe. A városvezetés célja, hogy a nem használt városi ingatlanok egyikén-másikán a nyárra konyhakertek létesüljenek.

hirdetés

Mint azt Merena Rudolf, a Közösségi Kert Mozgalmat elindító Pécsi Fesztiválszervező Kft. ügyvezetője elmondta, az Angliából indult szerveződés először a budapesti Millenáris Park közösségi „Lecsókertje” kapcsán talált táptalajra hazánkban. Mostantól azonban Pécsen is lesznek olyan földterületek, amelyeket városi közösségek gondoznak.

A szervező reményei szerint a három városrészben kezdő körben az igényeknek megfelelően biztosítanak területeket, de egy-egy telket szerinte mindegyik városrészben ki tudnak alakítani a következő hetekben. Mint mondta, a leendő konyhanövények, virágok magjait, s az eszközöket a közösségeknek kell biztosítaniuk, ám a szakmai segítséget a város nyújtja. Így a növények gondozásához, ültetéséhez, helyének kiválasztásához felkészült szakértő áll majd rendelkezésre. Azt, hogy pontosan mely telkeket jelöli ki a város, az előzetes igény után határozzák meg.

Nagy Csaba alpolgármester azt mondja, a közösségi kertművelés társadalmi, szociális előnye, hogy visszanyerhetőek az elhagyatott terek, közösséget épít, barátságokat szül, a megművelt kertek örömforrások a közösségen kívülieknek is, ráadásul a kert kulturális eszmecsere színhelyévé válhat.

Gazdasági előnye, hogy öngondoskodásra tanít, és csökkenti az élelmiszerek beszerzésének költségeit. Emellett az alpolgármester szerint a közösségi kert környezetvédelmi szempontból is előnyös, hiszen csökkenti a vállalati élelmiszerrendszertől való függőséget, elhagyott tereket tesz újra a város organikus részévé, megköti a szén-dioxidot.

Mindemellett a közösségi kertben friss gyümölcsöket és zöldségeket termelnek, ami jó testgyakorlat, lehetőséget ad azoknak, akik szeretnek kertészkedni, közelebb hozza az embert a természethez, és a városlakók is első kézből láthatják a természet működését, ami nem utolsósorban az ifjúsági számára is pozitív.

A pécsi közösségi kertmozgalmat kezdeményező önkormányzat bízik benne, hogy a pécsiek ráérzenek a kínálkozó lehetőségekre, és sok elhagyott terület válik a kertkultúra terévé. A jelentkezőket a hétvégi Fűszerünnepen várják az „Ízes magyar csemege- és gyógynövényboltba”, a Ferencesek u. 4. szám alatt és a regisztracio@ph.pecs.hu e-mail címen vagy a 30/617-7595-ös telefonszámon.