Habár a víz kezd befagyni, eszünkbe ne jusson (még) korcsolyázni az Orfűi-tavon!

Lapunk munkatársai számos fotót szúrtak ki a közösségi médiában, melyek arról tanúskodnak, hogy többen máris korcsolyát rántottak és kiélvezték az Orfűi-tavon kialakult jégréteg adta – elég rizikós – lehetőségeket. Ez nem túl jó ötlet egyelőre. 

hirdetés
Uránia Mozi

Tavaly januárban is beszámoltunk róla, hogy befagyott a Pécsi-tó és sokan simán csúsztak is rajta. Ez azonban rendkívül balesetveszélyes, amiről ITT számoltunk be hosszabban.

Több orfűi közösségi oldalon is felhívták rá a figyelmet, hogy a mai friss mérések alapján tilos és rendkívül kockázatos a tavon korcsolyázni. A téli sportokat kedvelőktől azt kérték, várjanak, amíg a jégréteg tovább vastagszik.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a jogszabályban az áll, hogy szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog.

Hozzátették, a rendelet ugyan nem írja elő a legalább 10 centiméteres jégvastagságot, de a tapasztalat szerint az egyéb feltételek fennállása esetén (vagyis ha nem olvad vagy mozog) a legalább 10 centis jég kellően biztonságos egy felnőtt számára, hogy rajta tartózkodjon, illetve korcsolyázzon.

De büntetőjogi következménye is lehet annak, ha valaki vékonyabb jégen korcsolyázik a rendőrség szerint: a törvény azt mondja, a jégen tartózkodás szabályainak megszegésénél az intézkedő rendőr szóbeli figyelmeztetéssel élhet, 5-50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy feljelentést tehet.

Feljelentés és a szabálysértés elkövetésének megállapításánál az eljáró szabálysértési hatóság, a járási vagy kerületi hivatal figyelmeztetést, vagy 5-150 forintig terjedő pénzbírságot alkalmazhat.

Egyébként nem elhanyagolható az sem, milyen nagy hozzáértést igényel a jégről kimenteni valakit, erről nemrég írt és készített videót a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Tavalyi képeket a befagyott tavon korcsolyázókról itt láthatunk:

Korcsolyázók élvezhették a befagyott Pécsi-tavat

Orfűn sokan korcsolyáztak a hétvégén, de ezek a fotók elég hátborzongatóak

Itt pedig egy kis kitekintés, a hétvégi jeges Balaton:

GALÉRIA: mutatjuk, milyen gyönyörű a fagyos téli Balaton!

Kiemelt képünk illusztráció.