Haitin gyógyítottak a huszonévesek

Még az emberrablás és a fegyveres támadás esetére is kiképezték azokat a huszonéves fiatalokat, akik úgy döntöttek, hogy tizenkét napra felállnak az iskolapadból és több ezer kilométert utazva Haitire mennek, hogy ott árvákon és beteg gyerekeken segítsenek. A pécsi orvostanhallgatók a Baptista Szeretetszolgálat missziójához csatlakoztak.

hirdetés

Csak együtt mozoghattak, autóból engedély nélkül nem szállhattak ki és még egy biztonsági emberrel is napi 24 órában együtt kellett működniük a pécsi orvostanhallgatóknak. Az önkéntes huszonéveseket a legrosszabbra, emberrablásra és fegyveres támadásra is felkészítették az indulás előtt, de bevállalták. Több mint négyszáz árvát és beteg gyermeket vizsgáltak meg, akik közül kétszázat azonnal el is láttak Haitin.

– Mielőtt kimentünk volna, tréningeken vettünk részt, hogy egy emberrablás esetén mit kell tennünk – kezdi a nem mindennapi élménybeszámolót Sziráki Márton, másodéves orvostanhallgató. Az biztos egy életre megtanultam, hogyha elrabolnak lehajtott fejjel együtt kell működnöm, akármit is kérnek, de szerencsére erre nem volt szükség.

haiti pte

Marci és három társa a Migrációs-egészségügyi Tanszéki Csoport oktatójával és a Baptista Szeretetszolgálattal utazott Haitire még tavasszal. Kilenc napot töltöttek el árvaházakban és iskolákban gyógyítással.

– Megrázó látvány volt látni az 5-6 éves gyerekeket, akiknek tulajdonképpen egy játékból adódó horzsolás fertőződött el annyira, hogy veszélybe került a kezük vagy lábuk – meséli Marci. – Nincs vezetékes víz, ezért patakokban fürdenek. Emiatt nagyon rossz higiéniás körülmények között élnek az emberek. Az utcán halmokban áll a szemét, sok a kóbor állat, illetve a patkány.

Haitin a pécsi orvostanhallgatók ezeket az elfertőződött sebeket látták el. Fertőtlenítették, kitisztították és bekötözték őket. Emellett fej, nyak és bőrvizsgálatokat végeztek.

haiti pte

– A vizsgálatok mellett ajándékot is vittünk a gyerekeknek. Igaz, nem játék formájában. Az utazás megelőzően 25 kilogramm vitamint, kötszert, gyógyszert gyűjtöttünk össze, majd szállítottunk ki adományként számukra – tette hozzá Marci.

[box title=”2010 óta Haitin” box_color=”#e5f23b”]A Baptista Szeretetszolgálat 2010 óta van jelen Haitin, a földrengéskor Rescue24-es orvos csapatát küldte el a sebesültek gyógyítására, majd felépített egy árvaházat, amely 2012. január 7-én került átadásra. Ezen túl rendszeresen támogat egy vidéki árvaházat, ahol iskolát épített fel. A földrengés óta különféle programokat valósít meg önkéntesek bevonásával a helyi Baptista közösségek körében és a hozzájuk tartozó iskolákban és árvaházakban.[/box]

Az orvostanhallgatók a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara és a Baptista Szeretetszolgálat keretmegállapodásának segítségével jutottak el Haitire.