Haitin segít Tvrtko és Fanni

Pécs város ,,arca”, Weisz Fanni és Pécs jószolgálati nagykövete, Vujity Tvrtko közösen viszik Pécs hírnevét. A két „nagykövet” március közepén a tengerentúlra is elutazik. Vujity Tvrtkót kérdeztük a részletekről. Már csak a kollegialitás miatt is a tegeződős formulát választottuk interjúnkban.

– Úgy tudjuk, még márciusban az Egyesült Államokba és Haitira utaztok Fannival. Milyen programok várnak rátok a tengerentúli országokban?
– Volt egyetememen előadást tartunk az Államokban, aztán bekapcsolódunk a Magyar Baptista Szeretetszolgálat haiti programjába, egyúttal büszkeséggel tölt el, hogy ezzel a szervezettel dolgozhatom immár tíz esztendeje. Mint ismert, 170 ezer áldozata volt a 2010-es földrengésnek Haitin, s járványok is pusztítanak a közép-amerikai államban. Elkél tehát minden segítség. Fanni szülőkkel és pedagógusokkal találkozik, akiknek arról mesél majd, hogy fogyatékossággal is élhet teljes életet az ember. Ott komoly szemléletváltásra van szükség ezen a téren. Erről beszélgetünk majd Haiti külügyminiszterével is.

– Immár jó ideje Pécs jószolgálati nagyköveteként munkálkodsz fő tevékenységeid mellett. Azt már kevesebben tudják viszont, milyen szerepléseken, s hogyan tudod szolgálni városunk érdekeit.
– Nehéz felsorolni a kezdeményezéseket és az eseményeket, ám néhányat ki lehet emelni természetesen. Egy kezdeményezésemre létrejött városbemutató találkozóra például Pécsre csábítottam a hazánkba delegált diplomáciai testületek tagjait, de házigazdája voltam sok rendezvénynek is. Emellett külföldi diplomatákat, polgármestereket, tévéstábokat kalauzoltam a városban. Budapesti sajtótájékoztatót szerveztem Pécs népszerűsítésére, s meghirdettem akciónkat, mely szerint egyetlen pécsi gyermek sem maradhat karácsonyi ajándék nélkül. Ennek keretében több száz ajándékcsomagot osztottunk szét a városban. Parlamenti prezentációt tartottunk Weisz Fannival és Páva Zsolttal „Pécs, a hozzáférhető város” témakörben. Hamarosan elindul a „Hajrá, pécsi!” kampány is a pécsi termékek népszerűsítésére. Mindemellett rendszeresen nyilatkozom, és próbálom népszerűsíteni szeretett városomat. Ez utóbbi általános célom és feladatom.

– Weisz Fannival, Pécs város ,,arcával” egyre több helyütt közösen kerültök a nyilvánosság elé. Milyen célok érdekében fogtok össze?
– Célunk bebizonyítani, hogy Pécsen nincsenek másodrendű polgárok, mind a 157 ezer pécsi egyenértékű tagja a városnak. Szeretnénk sok-sok büszke és boldog pécsit látni. Legközelebb kampányt indítunk „Ciki, ha ide állsz!” címmel a mozgáskorlátozott parkolók védelméért való küzdelem részeként.

– Nemrégiben díjat kaptál a szóvivők szövetségétől, Weisz Fannit pedig tiszteletbeli taggá választották. Azon túl, hogy ennek kapcsán ismét reflektorfénybe került általatok a város is, milyen hozadékai lehetnek a díjnak?
– Nem díjakért dolgozom, ugyanakkor rangos elismerés, hogy a magyarországi szóvivők egyesülete úgy ítélte meg, hogy ez a díj engem illet. Ez megerősíti a munkámba vetett hitemet. Fanni pedig többet tett a fogyatékkal elfogadásáért, mint sok politikus, ezért is díjazták.

– A pécsi közéletben is időről időre felbukkansz, s úgy értesültünk, a következő években végleg Pécsen maradsz. Milyen céljaid lesznek a „letelepedés” után?
– Nemcsak felbukkanok, hiszen pécsi vagyok, és az is maradok. Sosem leszek politikus, de a közéletért szeretnék minél többet tenni. Hangsúlyozottan díjazás, fizetés, ellenszolgáltatás nélkül, ahogy eddig is. A költségtérítést is meghagyom a politikusoknak. Szeretnék egy büszke Pécsen élni, büszke emberek között. Kész vagyok arra, hogy egy egész életen át, alázattal és teljes odaadással szolgáljam a világ legszebb városát.

Hirdetés