Hajós Alfréd Terv

Eddig 11 vidéki egyetemi városban mutatták be a felsőoktatási sport szakmai és fejlesztési programját 2020-ig átfogó Hajós Alfréd Tervet.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) pénteki tájékoztatása alapján a január végi, debreceni nyitány után Pécsen, Gödöllőn, Egerben, Győrben, Veszprémben, Sopronban, Szombathelyen, Nyíregyházán, Miskolcon és legutóbb Szegeden bocsájtották társadalmi vitára az anyagot. Az érintett városokban Székely Mózes főtitkár részletezte a sportkoncepciót, s a közlemény szerint az egyetemek rektorai, képviselői, valamint a helyi hallgatói önkormányzatok elnökei üdvözölték és támogatásukról biztosították a tervet és a MEFS törekvéseit. Az elkövetkezendő időszakban a budapesti egyetemek kerülnek sorra.
“A felsőoktatási sport ügye és fejlesztése nemzeti szintű érdek és feladat. Óriási szerepe van az egyetemi sportnak, mivel hatása van a személyiségformálásra. Egyik célunk a sportoló értelmiség kialakítása, példaképekkel” – mondta Kiss Ádám, a MEFS elnöke. Hozzátette: a Hajós Alfréd Terv a nemzetközi és magyar felsőoktatási versenysport, a felnövekvő generációk életminőségét jelentősen befolyásoló szabadidősport és a rekreációs célú sportoltatás területén jelöli ki a teendőket.
“Az egyetemi hallgatók mindössze 10-15 százaléka mozog rendszeresen. Ezen mindenképpen változtatni kell!” – közölte.

A Hajós Alfréd Tervet a MEFS a Magyar Olimpiai Bizottság segítségével kívánja felterjeszteni a sportpolitikáért felelős miniszternek. A januári, debreceni bemutató alkalmával Kósa Lajos, a város polgármestere azt mondta: a szakmai egyeztetést követően a jövő évi költségvetési törvény elfogadásával válhat véglegessé a program pénzügyi háttere.

Hirdetés