Hangokat hallott a taxisgyilkosság vádlottja

A vádirat és a vádlott korábban tett vallomásának ismertetésével kezdődött meg az 1995-ös taxisgyilkosság ügyének tárgyalása szerdán a Baranya Megyei Bíróságon. B. Róbert 16 évvel a bűntény után önként adta fel magát a rendőrségen.

hirdetés

Az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolja B. Róbertet, aki idén januárban lelkiismeret-furdalásra hivatkozva jelentkezett. A szabadlábon védekező, romániai magyar származású, házas, gyermekes apa a hétfőn kezdődött tárgyaláson elismerte büntetőjogi felelősségét a bíróság előtt.

Dr. Petréteiné Malomsoki Csilla, a Baranya Megyei Főügyészség helyettes vezetője a vádiratot ismertetve felvázolta a romániai magyar származású, jelenleg 37 éves, házas, egygyermekes apa vádlott csalási hátterét. Kiderült, hogy a vádlott bányászcsaládból származik, szüleihez fűződő viszonya problémás volt: kisgyermekként úgynevezett heti óvodába járatták, amely miatt csak keveset találkozott a szüleivel, apja pedig rendszeresen bántalmazta, tanulmányait nem fejezte be.

A férfi 1990-ben települt át Magyarországra, ahol elsőként Siklóson, majd Pécsett próbált szerencsét, később a Pécsi Geodéziai és Térképészeti Vállalatnál helyezkedett el, ismerősei – derült ki a vádiratból – csendes, visszahúzódó személynek ismerték. A vádlott – folytatta az ügyésznő – ugyanakkor magányos volt, belső hangokat hallott, amelyek azt mondták neki, hogy meg kell ölnie valakit.

B. Róbert 1995. december elsején 17 óra körül Nagy Lajos király úti albérletéből indult azzal a céllal, hogy megöljön valakit, ezért egy 10 centi pengehosszúságú konyhakést vett magához, amelyet egy nejlontáskába rakott egy esernyő és egy fekete színű pénztárca mellé. Lakhelyéről a belváros felé, a Kossuth térre ment, ahol meglátta az ott várakozó taxik között a későbbi áldozat, Gál Csilla által vezetett járművet. S mivel könnyű célpontot keresett – áll a vádiratban –, a férfi elhatározta, hogy a taxisnő ellen követi el bűncselekményt.

A vádlott – ismertette a felkavaró eset részleteit az ügyésznő – a taxisnő mögött, a jobb hátsó ülésen foglalt helyet, s elsőként a TV-toronyhoz irányította a sofőrt, innen Péterpusztára vitette magát, mikor odaértek, a férfi a Kócsag-dűlőt jelölte meg újabb úti célként. Nem sokkal odaérkezésük előtt – Mecsekszentkút közelében – B. Róbert megállíttatta a taxit, majd a kocsi hátsó üléséről több késszúrást ejtett Gál Csillán. A támadás után a vádlott két lábbal rúgta ki a kocsi ajtaját, majd az égervölgyi vendéglő és a Magyarürögi út érintésével gyalog tért vissza albérletébe, nejlontáskáját annak tartalmával együtt pedig a taxiban hagyta.

A támadás után menekülő, több sebből vérző asszonyra egy orvos házaspár talált rá aznap este az Abaligeti út mecsekszentkúti elágazásánál, ötven méterre a még járó motorú gépkocsijától. Saját autójukkal kórházba vitték, de mire a 400 ágyas klinikához érkeztek, a nő meghalt. Halálát a szíven áthatoló és a tüdőt is érő szúrások okozta heveny belső elvérzés okozta.

Petréteiné az igazságügyi orvosszakértő véleményét idézve elmondta: B. Róbert sem a vizsgálat, sem pedig az elkövetés időpontjában nem szenvedett kóros elmeállapotban, amely korlátozta volna őt a terhére rótt cselekmény következményeinek felismerésében. Ugyanakkor kiegyensúlyozatlan életvezetéssel és sorozatos alkalmazkodási nehézségekkel járó személyiségzavar állt fenn esetében.

B. Róbert szóban nem kívánt vallomást tenni, ezért Kovács Attila bíró a vádlott gyanúsítotti, illetve tanúkénti kihallgatásán készült vallomást olvasta fel. Ebben – a gyilkosság a vádirattal szinte megegyező leírásán kívül – személyes motivációira, valamint a rendőrségen való jelentkezésének okaira is fény derült.

B. Róbert kiemelte az őt kisgyermekkora óta kínzó depressziót, amely miatt kórházi és gyógyszeres kezelésre is szorult. A kérdéses napot megelőzően olyan súlyos állapotba került, hogy meg akart halni, hangokat is hallott, amelyek azt mondták neki, meg kell ölnie valakit. Ugyanígy történt a bűncselekmény napján is: „ki voltam kattanva”, „nem voltam észnél” idézte a bíró a férfi szavait. Az emberölés napjára utalva úgy fogalmazott, tette elkövetése után megkönnyebbültnek érezte magát, de többször is hangsúlyozta, hogy értékeket nem akart elvinni az áldozat kocsijából, ahogy azt is megjegyezte, szexuálisan sem szeretett volna közeledni az áldozathoz. Néhány nap múlva – idézte fel – az újságokból tudta meg, hogy a taxisnő belehalt sérüléseibe, és azért nem jelentkezett a rendőrségen, mert fél a felelősségre vonástól.

Később azonban – mint vallomásában hozzátette – „nagyon megbánta” tettét, amely miatt lelkiismeret-furdalást érzett, később pedig „kereszténnyé lett” (az adventista egyház tagjának mondta magát), és „túl akart lenni” a bűntényen. Hosszú hallgatása után a gyilkosságot egyházi elöljárójának, feleségének és egy pszichiáternek mondta el. Vallomásából kiderült: B. Róbert levélben kért bocsánatot Gál Csilla családjától tettéért.

A komoly médiaérdeklődést kiváltó tárgyalás délután a tanúk meghallgatásával folytatódik.