Harc a patkányok ellen – minden pécsire jut egy

Közel ötmillió forintjába kerül a pécsi önkormányzatnak a szennyvízcsatornák patkánymentesítése. A baranyai megyeszékhelyen csaknem százötvenezer patkány él, azaz minden pécsire jut egy rágcsáló. A rágcsálókból a legtöbb a belváros, Kertváros és Uránváros csatornahálózatában él. Harcot indítottak a rágcsálók ellen.


A szakemberek 4500 aknába helyeznek el 11.000 adag csalétket, amit dróton engednek le a csatornaaknákba, a patkányoknak ugyanis ez a sötét és bűzös hely a kedvencük. Tavaly csaknem ugyanennyi mérget helyeztek el. A szer véralvadásgátlót tartalmaz, amitől az állatok három-négy nap múlva elpusztulnak. A méreggel ellátott aknákra festékszóróval sorszámot fújnak, és térképen is bejelölik ezeket.

Sulyok Zsolt, az irtással megbízott cég üzletvezetője a Pécs TV-nek elmondta: a becslések szerint mintegy 150 ezer patkány élhet Pécsett, s a történelmi belvárosban, Uránvárosban és Kertvárosban él belőlük a legtöbb egyed.

A rágcsálóirtás csaknem ötmillió forintjába kerül a városnak. Pécsett 4500 darab akna ellenőrzését, illetve kezelését, a méreg kihelyezését és pótlását kell ebből a rendelkezésre álló keretből elvégezni.

A baranyai megyeszékhelyen a tavalyi csapadékos időjárás miatt kellett nagyobb rágcsáló-gyérítést indítani, miután az állatok megjelenhetnek a felszínen is. Idén egyelőre kevesebb panasz érkezett az állatokra, ám számuk továbbra is rendkívül magas.

Sándor Zsolt, a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatója elmondta: a patkányirtás azért fontos, mert a szemét között, a csatornában mászkáló rágcsálók a testükre tapadt kórokozókat az élelmiszerekre is átvihetik. Az így terjesztett mintegy húszféle betegség pedig az emberekre is veszélyes.

hirdetés
Hirdetés

Comments are closed.