Hargitai: jó az irány

Hargitai János, baranyai országgyűlési képviselő, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezető-helyettese a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésével kapcsolatban adott ki közleményt, amit az alábbiakban idézünk:

hirdetés

“Európai uniós csatlakozásunk óta, vagyis kilenc esztendő után az Európai Bizottság javasolja, hogy szüntessék meg a túlzottdeficit-eljárást Magyarország ellen. Alig több, mint három éve, hogy a Fidesz-KDNP választási szövetség hatalmas fölénnyel nyerte az országgyűlési választásokat és az európai demokráciákban is ritkaságszámba menő 2/3-dos parlamenti többségű kormányzati felhatalmazást kapott a magyar választóktól. A választási győzelem egyik félreérthetetlen üzenete volt, hogy az emberek nem akartak és nem tudtak tovább élni a szocialista-liberális kormányzás alatt, hogy az ország társadalmi, morális válsága teljesen elmélyült, gazdaságilag pedig csőd közeli állapotba került. Innen állt talpra Magyarország, amely ma jobban teljesít, nemcsak a három évvel ezelőtti állapotokhoz képest, hanem Európa számos országához viszonyítva is jobb teljesítményre képes. Lassan beérik a nemzeti kormány következetes gazdaságpolitikája.

Ennek a gazdaságpolitikának egyik alappillére volt, hogy a magyar költségvetési hiány tartósan 3 % alá kerüljön. Ez először 2011-ben sikerült, majd folytatódott 2012-ben és így lesz idén is. A gazdasági erőfeszítések másik eredményeként ma már azon kevés európai országok közé tartozunk, amelyek az elmúlt két évben csökkenteni tudták a nemzeti össztermékhez viszonyított államadósságukat. Ezt folytatódik a jövőben is, mert az ország csak így képes finanszírozni önmagát. Ugyanakkor az MNB Monetáris Tanácsa a napokban egymást követő tízedik alkalommal 25 bázisponttal csökkentette irányadó kamatrátáját. A jegybanki alapkamat így a kamatcsökkentési ciklus 2012. augusztusi kezdetéhez képest 7,00 százalékról 4,50 százalékra csökkent, sőt az MNB jelentősen megemelte a vállalkozásoknak nyújtható növekedési hitelprogram keretösszegét is. A pozitív változásokat jelzi az is, hogy az OECD javította az ország idei és jövő évi gazdasági teljesítményére vonatkozó előrejelzését.

Az Európai Bizottság javaslata európai elismerése a magyar gazdaságpolitikának, elismerése annak a gazdaságpolitikai filozófiának, hogy nem mások segítségét, pénzügyi hitelét kell kérni, hanem saját lábunkon kell megállni. Elismerése annak is, hogy az Orbán-kabinet kitartott gazdaságpolitikai meggyőződése és lépései mellett, holott három év alatt nemcsak uniós részről tartották folyamatos nyomás alatt, hanem a szocialista-liberális magyar ellenzék tagjai a Parlamentben és annak falain kívül is mindent megtettek annak érdekében, hogy a Kormány feladja és visszavonja gazdasági intézkedéseit. Őket támogatták minden fórumon olyan, a jobboldalhoz közel álló közgazdászok, akik a korábbi nemzeti kormányok miniszterei voltak, mint Chikán Attila és Bod Péter Ákos. Rendszeres nyilatkozataikban sokszor élesebben bírálták a Kormányt, mint annak baloldali ellenzéke és hangos szószólói.

Az európai elismerés szól a magyar emberek teljesítményének. Az ország velük együtt felállt arról a szégyenpadról, ahová a Gyurcsány-Bajnai kormányok juttatták. Az Orbán-kabinet az elmúlt három évben nem az embereket sanyargatta, nem az emberek pénztárcájába nyúlt, kiigazító lépéseit sem a lakosságra terhelte, hanem szektorális adók bevezetésével a közös teherviselés felé mozdult el.

Pécs, 2013. május 30.
Dr. Hargitai János
frakcióvezető-helyettes”