Harkányiak figyelem!

Az október 14-én Harkányban megrendezésre kerülő Vidéki Nők Nemzetközi Napján a Generali a Biztonságért Alapítvány szűrőbusza is ott lesz, hogy a díjmentes szűrővizsgálatok segítségével az érdeklődők tájékozódhassanak egészségügyi állapotukról.

hirdetés

A Vidéki Nők Nemzetközi Napja célul tűzte ki, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód fontosságára, kiváltképp a nőkre jellemző problémákra. Egészségünk megőrzésének egyik leghatékonyabb eszköze a szűrővizsgálatok rendszeres látogatása.

Az Ipsos kutatásának eredményei ugyan alátámasztották, hogy a nők a férfiaknál többet tesznek egészségük megőrzéséért, viszont az is kiderült, hogy a hölgyek sem járnak kellő rendszerességgel kontrollvizsgálatokra. Kiemelten fontosak lennének pedig a rendszeres nőgyógyászati és mammográfiai vizsgálatok, melyek inkább az idősebb korosztály illetve a nagyvárosban élő nők körében népszerűek.

Félelemből kerüljük a dokikat?

A rendszeres szűrővizsgálat a betegségek megelőzésének egyik legegyszerűbb módja, mégis, félelemből és életszínvonalunkat komolyan károsító tünetek híján nehezen vesszük rá magunkat, hogy elmenjünk. Mivel a legegyszerűbb probléma is súlyossá válhat, ha elnapoljuk a kezelését, ezért nem érdemes halogatni az életmódváltást. Biztonságunk és nyugalmunk érdekében fontos gyakran ellenőrizni az általános állapotunkat.

Emellett az egészségmegőrzés leghatékonyabb módja, ha rendszeresen, heti legalább 2-3 alkalommal, fél órán át testmozgást végzünk. Ez a tempós sétától a komolyabb sportig bármi lehet. Az inspirációért is érdemes ellátogatni a Vidéki Nők Nemzetközi Napjára, ahol lehetőség adódik a Magyar Női Unió Egyesület edzőprogramjához csatlakozni, valamint kipróbálható a krav-maga küzdősport is.

A busz a leggyakoribb krónikus betegségek jeleinek felismerésére specializálódott, mint a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség. A fedélzeten az általános vizsgálatok végezhetőek, mint vérnyomás-, vércukorszint-, koleszterinszint- és vérzsír-mérés. Ezeken kívül háziorvosi tanácsadásra, valamint bőrgyógyász illetve szemész szakorvosi konzultációra is lehetőség nyílik.