Harmadfokú az árvízvédelmi készültség

Szerdán 00:00-tól a Dráva drávaszabolcsi védelmi szakaszán III. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, a folyó drávasztárai védelmi szakaszán pedig a 2014. szeptember 15. 16: 00-tól elrendelt I. fokú árvízvédelmi készültséget 2014. szeptember 17-én 02:00-kor II. fokúra emelték.

hirdetés

Reggel hat órakor 530 centiméter volt a Dráva vízállása Drávasztáránál. Ám szerdán még tovább emelkedik a vízszint, amely a jelenlegi előrejelzések szerint szeptember 19-én, 572 centiméter körül fog tetőzni – adta hírül a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A Fekete-víz Kémes-Cúni vízmércén szeptember 17-én 03: 00 órakor 378 centiméter volt a vízszint, amely 12 centiméterrel magasabb a valaha mért legmagasabb vízszintnél. (LNV 366 cm).

Csányoszró településen a Fekete-víz töltésen egy zsilip áteresztett, és ezáltal a környező mezőgazdasági területeket öntötte el a szivárgó víz. A helyszínre 100 darab homokzsákot szállított a katasztrófavédelem, majd a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság illetékes felügyelőjének kérésére a zsilipet eltömedékelték.

A Drávaszabolcsi Árvízvédelmi Központtól körülbelül hat kilométerre Gyűrűspuszta irányában a bal parti töltés mentén csurgást tapasztaltak, melynek megfogása érdekében az ellennyomó medence építéséhez szükséges töltött homokzsákok helyszínre történő kihelyezése megtörtént. A csurgásnál folyamatos a figyelőszolgálat.

Az operatív törzs utasítására egy-egy teherautónyi töltött homokzsák tartalékot képeztek mind a Drávaszabolcsi, mind a Drávasztárai árvízvédelmi szakaszon, amely Siklóson, illetve Sellyén áll készenlétben.

Fotónk illusztráció