Három csapás: életfogytiglant osztott a Pécsi Ítélőtábla

Húsz évről jogerősen életfogytiglani fegyházra változtatta a Pécsi Ítélőtábla kedden annak a tettesnek a büntetését, aki tavaly tavasszal a Somogy megyei Kiskorpádon olyan súlyosan bántalmazott egy idős férfit, hogy az áldozat belehalt sérüléseibe.

hirdetés

A táblabíróság Makai Lajos vezette tanácsa az ügyben korábban eljáró Kaposvári Törvényszékkel megegyezően Orsós Imrét nyereségvágyból elkövetett emberölés, rablás és súlyos testi sértés miatt marasztalta el. Az úgynevezett három csapás rendelkezése alapján azzal súlyosbította büntetését, hogy kikötötte, legkorábban harminc év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

Társának, Orsós Tibornak a lopás kísérlete miatt kiszabott tíz hónap letöltendő börtönbüntetését helybenhagyta az ítélőtábla.

A két harmincéves, büntetett előéletű férfi tavaly április 11-én kerékpárral lopni ment egy kiskorpádi házhoz.

Megbeszélték, hogy a bűncselekményt Orsós Imre követi el, Orsós Tibor csak figyel. Orsós Imre a házban élő idős pár férfi tagját a villanyóra lekapcsolásával az épületből az udvarra csalta, s ott nekiesett: ököllel arcul ütötte, majd a földön fekvő 78 éves sértett fejét és mellét rugdosta, végül magára hagyta.

Orsós Tibor a bántalmazás miatt felelősségre vonta társát, és távozott. Orsós Imre azonban bement a házba, értékek után kutatott, és a zajra felébredő 78 éves nőt is megverte. A házban mindössze tízezer forint volt a nő egyik ruhájának zsebében, de ezt az elkövető nem találta meg, így zsákmány nélkül távozott.

A koponya-, állcsont- és bordatörést, valamint arczúzódást szenvedő idős férfi holttestét másnap találták meg az udvaron, szintén bántalmazott élettársát hónapokig kórházban ápolták.