Három fiatal halt meg a komlói tűzben

A robbanás után

Tavaly nyáron, június 15-én robbanás történt egy komlói garázsban. Három fiatal súlyos égési sérüléseket szenvedett, egyikük a helyszínen életét vesztette, a két súlyos sérült pedig a kórházban hunyt el. De nem ez volt az egyetlen eset, ami megelőzhető lett volna. Most erre szeretnék felhívni a figyelmet!         

hirdetés

A katasztrófavédelem kiemelt megelőzési kampányt indított a halálesetekkel és személyi sérülésekkel járó tűzesetek számának csökkentése érdekében. Az általános tájékoztatókon túl, most egy részletesebb káreseti elemzés sorozat keretében kívánnak rámutatni arra, milyen okok és tényezők vezettek egy adott eseményhez, és vajon megelőzhető lett volna-e a káreset. Összegyűjtötték az elmúlt években halálesettel illetve súlyos, életveszélyes sérüléssel végződő tűzeseteit. 2015-től a mai nappal bezárólag tizenegyen vesztették életüket Baranya megyében tűzeset következtében. Öt ember pedig súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A 2016-os évben kiemelkedően magas volt azon tűzesetek száma, amely halállal vagy súlyos sérüléssel járt. Az elmúlt évben hatan vesztették életüket, négy esetben pedig súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek az érintettek.

A tűzeset Komlón, a Bányász utcai garázssoron történt, az esti órákban. A rendőrök érkeztek ki elsőként a helyszínre, akik az ajtó felfeszítésével jutottak be a helyiségbe. A garázs műhelyként, tárolóként funkcionált, nem tároltak benne személygépkocsit. A garázsban ennek megfelelően, sok szerszámot, hűtőládát, szekrényeket és a napi használatban nem lévő dolgokat tároltak. A munkaasztal alatt több műanyag kanna, flakon volt, az egyik félig deformálódott kannán benzin felirat volt olvasható. A tűzvizsgálati szemle lefolytatása során a nyitott garázsajtó előtt is egy zárt állapotú, de üres fél literes műanyag flakon feküdt, melyet kinyitva erőteljes üzemanyag szag áramlott ki. A helyszínt – a tulajdonos szerint – zenehallgatásra, találkozó helyként használták a fiatalok.

A garázsban propán-butángáz palackokat is tároltak, amelyek a tűzben nem károsodtak. A beavatkozók hozták ki őket.

A tűzvizsgálati helyszíni szemlét végző leírásból kiderül, hogy a helyiségben a falak, a plafon és a bent tárolt tárgyak korommal szennyeződtek, illetve megperzselődtek. Az egyik oldalon, összeégett műanyag és más elégett maradványok borították a padlót, erről a helyről mintavételezés is történt. A mintákat a BM OKF Katasztrófavédelmi Kutatóintézetének munkatársai elemezték ki.

A tűzeset idején három fiatal tartózkodott a zárt garázsban. Az egyik fiatal, a tűz és a garázsajtó között helyezkedett el, így lehetett, hogy az ajtó kifeszítésével rögtön kiesett a helyiségből, míg két társa a tűzben és a tűz mögött, a garázs hátuljába szorult. Mindhárman súlyos égési sérüléseket szenvedtek, egyikük a helyszínen életét vesztette, egy társuk a kórházba szállítást követően, néhány órán belül halt bele súlyos sérüléseibe, harmadik társuk több orvosi beavatkozás ellenére vesztette életét a kórházban.

A tűz keletkezésének oka a következő lehetett: a garázsban tárolt üzemanyagos flakonok egyikéből, vagy akár többől is üzemanyag juthatott ki a padlóra. (Ezt a feltevést támasztja alá, a BM OKF Katasztrófavédelmi Kutatóintézete által kiadott igazságügyi szakértői véleménye, mely szerint a vett mintákból motor-hajtó benzin jelenlétét mutatták ki.)

A kifolyt üzemanyag a zárt ajtajú, szellőzetlen, kis légterű helyiségben párologni kezdett, ez a levegő-benzingőz elegy gyulladt meg, és egy nagyon gyors, robbanásszerű heves égés zajlott le.

A gyújtóforrás megállapítása nem járt sikerrel. Okozhatta a tüzet a garázsban lévő elektromos berendezés (fagyasztó láda) üzemelése során fellépő szikra, de okozhatta a fiatalok dohányzása, vagy más tevékenysége is. A lángok terjedését a garázs nem éghető épületszerkezete meggátolta, a tűz a helyiségből nem terjedt tovább.

A gázok, illetve gőzök okozta veszélyeket több csoportra is bonthatjuk, egyik közülük a tűz- és robbanásveszély. Az ilyen jellegű tűzesetek és robbanások megelőzése érdekében, az éghető folyadékokat tűzálló anyagból készült tárolóban kell tartani. Használatuk során tilos a dohányzás, és a nyílt láng használata.

(Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)