Három földrész bordalai érkeznek

Afrikai, litván, olasz, szlovák és osztrák férfikarok hozzák el idén népük bordalait a IV. Bordal Világfesztiválra, Pécsre. Szeptember 24-26. között pincekoncertek és szabadtéri fellépések mellett színházi gálaműsor is kényezteti a nagyérdeműt, no meg finom nedűk.

hirdetés

Három földrész kétszázhetven énekese érkezik a jövő héten Pécsre, a IV. Bordal Világfesztiválra, hogy ízelítőt adjon abból, miként dalol a hegy levéről, vagy más nemzeti italáról. Itt lesz Európa legrégebbi férfikórusa, az 1844-ben Bécsben alapított Wiener Männergesang-Verein, melynek a legnagyobb zeneszerzők komponáltak. Nekik írta például Strauss a Kék Duna-keringőt, amely eredetileg kórusműnek született. A Varpas Férfikar Litvániából érkezik, a Meráni Férfikari Egyesület Énekkara Dél-Tirolból, dalra fakad a Szlovák Tanítók Férfikara, és várhatóan egzotikus hangulatot csempész a fellépők műsorába a Nigériából meghívott African Melody Band.

Mint Lakner Tamástól, a fesztivál művészeti vezetőjétől (archív képünkön jobbról) megtudtuk, idén új színfolttal gazdagodik a megszokott kép: vendégként két olyan kórus is tiszteletét teszi a rendezvényen, amely nem férfiakból áll, hanem kínai közép- és általános iskolás fiúkból, lányokból. Két pekingi kórus jön, a 35. Középiskola Énekkara, valamint a Pekingi Állami Egyetem Gyakorló Iskolájának Napsütés Kórusa.

Természetesen házigazdaként a Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikara is fergeteges műsorral készül, s itt lesznek a fesztivál állandó közreműködői is: a Zengő együttes, az Ércbányász Koncert-fúvószenekar és a Pécsi Szimfonietta.

Szeptember 24-én a villányi Batthyány-pincében tartandó ünnepélyes megnyitót követően nemcsak pincekoncertek lesznek, hanem a Diófás téren valamennyi kórus szabadtéri műsort is ad. Másnap este a Pécsi Nemzeti Színházban rendezik a gálahangversenyt, a záró napon, vasárnap délelőtt pedig a Villány-Siklósi Borút településeire látogatnak el a kórusok, aztán délután a Széchenyi téren a Szőlő és Bor Ünnepén szüreti felvonulással, népművészeti kirakodóvásárral és borkóstolókkal fűszerezve zajlik majd a Népek bordalai és táncai elnevezésű program. Levezetésképpen, este nyolctól a No More Blues koncertje várja a közönséget a Dóm téren.