Háromszáz kilós sajt készült

Megnyílt szombat délelőtt a Magyar Ízek Vására a budapesti Millenárison – a hetedik alkalommal megrendezett gasztronómiai vásár középpontjában ezúttal a minőségi kézműves tejtermékek, azon belül is a sajtkészítmények állnak.

hirdetés

A vásáron 150 kistermelő mutatja be termékeit, olyan különlegességeket, mint az édesköménnyel fűszerezett erdei gyümölcsös camembert fagylalt, a kecskesajtos bonbon, a tufahegyben érlelt csemege sajt és a kapros zsendice. Összesen harminc sajtmester megközelítőleg 6000 kilogramm sajttal és különleges kézműves tejtermékekkel várja a látogatókat.

Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a megnyitón arról beszélt, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar megállja a helyét a nemzetközi versenyben is.

A sajt Európa egyik nagy hagyományokkal rendelkező alapvető élelmiszere, Magyarország mégis sereghajtó a fogyasztásban – emelte ki az államtitkár. Egy átlagos magyar évente 152 liter tejet vagy tejterméket fogyaszt, jóval kevesebbet az európai uniós átlagnál. A kétnapos vásár mottója ezért is a Sajtra magyar!, hogy népszerűsítse ezt a kiemelkedő élettani hatásokkal rendelkező élelmiszert – fűzte hozzá Kardeván Endre.

A Magyar Ízek Vásárán számos színes színpadi programon mutatják be a tej különféle felhasználási módjait. A látogatók megismerkedhetnek például a vajköpülés, a jó minőségű aludttej és a házi túró rudi elkészítésének fortélyaival. Az érdeklődők különféle konyhai praktikákat, recepteket is elleshetnek, amelyek a minőségi sajtételek elkészítéséhez adnak segítséget.

A kétnapos vásárra a szervezők elkészítették az ország legnagyobb, 300 kilogrammos sajtját is, amelyhez 150 tehén 2820 liter friss tejére volt szükség. A rekordsajtból az első húsz kilogrammos szeletet a fővárosi Százszorszép Óvoda kapta, de a sajtot bárki megkóstolhatja majd a hétvégi vásáron.

Hirdetés