Háromszáz szerep Bónitól Claudiusig

A színházi világnap alkalmából, az Ódry Árpád Művészotthon javára rendezett gálaesten adták át nemrég a Budapesti Operettszínházban a MASZK Országos Színészegyesület és a kulturális tárca által alapított szakmai elismeréseket. A Gobbi Hilda-életműdíjat (melyet 2001-ben, elsőként Péter Gizi vehetett át) idén N. Szabó Sándor, a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja kapta.

hirdetés

– Több évtizedes színészi pálya elismeréseként ítélik oda ezt a díjat évente egy olyan színésznek, akinek nincs állami kitüntetése – meséli N. Szabó Sándor. – Fiatalabb koromban a PNSZ vezetősége hatszor terjesztett föl Jászai-díjra, az utóbbi években pedig háromszor érdemes művész elismerésre, de mindig oly sok jelölt akadt, hogy én kimaradtam. Most viszont nagyon boldog vagyok! Hegedűs D. Géza a laudációban azt emelte ki, hogy 47 éve vagyok a pályán, ebből 37 éve Pécsett, s több mint 300 szerepem révén minden műfajban megmutathattam magam, a Csárdáskirálynő Bónijától a Hamlet Claudiusáig.

– Jöhet a következő 47 év?
– Annyi nem kell, de még tíz jó évadnak, ugyanilyen sikerekkel, igencsak örülnék. Sok szép szerepet írtak az én korosztályomnak, ezekből a feleségemmel, Unger Pálmával jó lenne minél többet eljátszanunk.

– Említene néhányat?

– Tabi László: Spanyolul tudni kell! című, szellemes vígjátékában például mindkettőnknek lenne egy fantasztikus karakter, amit Sulyok Mária is 60-on túl játszott el, Feleki Kamill oldalán. És Aldo Nicolaj: Hárman a padon című keserédes kamaradarabját sem utasítanám vissza. Ha pedig színházunk a Csárdáskirálynőt tűzné műsorára, Cecília hercegnő és Miska főpincér szerepében is nagyon jól éreznénk magunkat.