Háromszor annyi turista jön Pécsre

Az utolsó adatok szerint mintegy 217 százalékkal nőtt Pécsett a külföldi vendégforgalom a tavalyi év hasonló időszakához képest. Baranyában 145, a Dél-Dunántúl egészét tekintve pedig 135 százalékos az emelkedés – tájékoztatta a távirati irodát Hegyi Zsuzsa, a Magyar Turizmus Zrt. dél-dunántúli regionális marketingigazgatója.

hirdetés

Mint az adatokból kiderül, különösen a német és az osztrák turisták száma nőtt a városban, hiszen több mint 2,5-szer annyian látogattak el Pécsre, mint korábban. A szakember szerint az elmúlt nyolc év folyamatos mélyrepülése után a fellendülés egyértelműen az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programnak köszönhető.

Hegyi Zsuzsa arra is kitért, hogy ugyan a tervezett szállodaépítések egy része nem valósult meg, az újonnan nyílt hotelek még kiváló szezonra számíthatnak. A négycsillagos Corso Hotel telt házzal nyitott a nyárelőn, míg a felújított Laterum Hotelben ötven szobát alakítottak át háromcsillagosról négycsillagossá, de a Hotel Makártanya négycsillagossá fejlesztése is megvalósulhat az év végére.

De Blasio Antonio, a polgármesteri EKF-megbízott szerint 2010 után is megmaradhat a lendület. „Pécsnek az a feladata, hogy ebben az évben olyan városmarketinget folytasson, amellyel megalapozza a jövőt. Úgy tűnik, ez sikerült” – mondta a korábbi Európa Parlamenti képviselő.

A megnövekedett turistaforgalmat a szállodák is érzik. Az elmúlt gyenge évek után optimistán tekint a jövőbe Danka András, a Pátria Hotel és a Palatinus Szálló igazgatója is. Mint elmondta, kihasználtságban 10, a vendégéjszakák tekintetében 30 százalékos bővülést mértek a tavalyi év adataihoz képest. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a szállodák telítettségét tekintve az őszi hónapok ígérkeznek a legerősebbnek, így nem kizárt, hogy egy nagyobb turistahullám még hátravan.