Harrison Forddal forgatott a pécsi dobos

A "titoktartás" miatt a filmet Triboro-nak nevezték el a forgatások alatt, ezért látható ez a felirat a nyakba lógón

A magát csak ” pécsi jampinak” tituláló dobosra egy próbán figyelt fel a Szárnyas Fejvadász 2049 egyik ügynöke. A pécsi Trapp Andor nem sokkal később már ott dobolt a hollywoodi produkció forgatásán. Nem mindennapi pécsi sztori!

hirdetés

Erről a filmről van szó:

Harrison

  • a verekedős jelenetnél nem használt dublőrt, tényleg ő esett át a kanapén,
  • rengeteget koncentrál a sminkes lányok kezei között,
  • és a valóságban is olyan a járása, mint az Indiana Jones-ban

Vághatnánk rögtön a közepébe, de azért nem árt megismerni azt a pécsit és történetét, aki ezt az egészet részletesen is elmesélte nekünk. A pécsi Trapp Andor öt méterről figyelte a hollywoodi sztárokat egy héten keresztül.

A “titoktartás” miatt a filmet Triboro-nak nevezték el a forgatások alatt, ezért látható ez a felirat a nyakba lógón

A gyakorlás miatt került oda

Andorra egy németországi fellépés előtt figyeltek fel, mikor egy héten keresztül gyakoroltak a frankfurti fellépésre.

– Elvis Presley-dalokat gyakoroltunk, és a próbákon ott volt egy férfi, aki képeket készített. Később derült csak ki, hogy ő a hollywoodi produkció egyik ügynöke, aki az egyik jelenethez keresett szereplőket – meséli a kezdeteket Andor.

Andor telefonja másfél hónap múlva csörgött, hogy szedje össze a dobfelszerelését és utazzon Budapestre; ott készítették ugyanis a felvételeket.

A jampiság Andornak természetes – ezért is válogatták be

Londonból érkezett Andor cipője

– A mi jelenetünk arról szólt, hogy az egyik Elvis-dalból, a Suspicious Minds-ból egy rövid részletet eljátsszunk, imitáljunk. De már ennek is hatalmas feneket kerítettek – mondja Andor.

Még azt is megszabták, hogy a fehér szaténruha alá milyen alsónadrágot húzhatnak fel a zenészek, helyesebben: az alsógatyájukat is megvarratták a szereplőknek. De ez még semmi, Londonból érkezett Andor cipője, ami végül nem is látszott a filmben, de azért kínosan ügyeltek arra, hogy minden a helyén legyen.

Londonból Elvis-imitátort is küldtek Pestre egy jelenet erejéig, ezt játszották el:

Egy hét a világsztárok között

Andornak mégis az egyik legmaradandóbb élménye az volt, mikor öt méterről nézhette, ahogy Harrison Ford forgat.

– A dobszerkóm miatt egy héttel a jelenetünk felvétele előtt már Pestre kellett mennem, annyi volt a feladatom, hogy kamera mögül figyeljem a forgatást. Hatalmas élmény volt látni Harrison Fordot – mondja Andor.

Harrison Ford és Ryan Gosling között cikázott a pécsi Trapp Andor AFP PHOTO / Philippe LOPEZ

És hogy van-e Harrison Fordnak sztárallűrje?

Nincs!

  • Harrison sminkelés közben pihen és koncentrál a következő jelenetre,
  • amikor egy kanapén át kell esnie a 75 éves színésznek, akkor nem engedi, hogy dublőr tegye ezt meg, hiába kéri erre az egész stáb,
  • és amikor egy folyosón elsétál, tényleg úgy csinálja azt, mint az Indiana Jones-ban,
  • munka közben semmi másra nem figyel, csak a forgatásra – mondja Trapp Andor.
Andor a pécsi zenekarára szeretne a jövőben is koncentrálni

Egy 5 másodperces jelenetet is órákig állítgattak

Az is hatalmas élmény volt – folytatta a történetet Andor –, hogy munka közben láthattam Roger Deakinst. A 13-szor Oscar-díjra jelölt operatőr képes volt az egész forgatást leállítani csak azért, hogy egy 5 másodperces fényvillanást másképp komponáljon meg. Ez azért is hatalmas szó, mert egy ilyen produkció dollármilliókba kerül, és ha néma csendben is áll a komplett stáb, akkor ezért is ki kell fizetni őket – mondja Andor.

Trapp Andor marad a zenélésnél

A pécsi dobos a hirtelen jött siker után sem gondolkodik filmes karrierben. Ő inkább marad a 16 éve alapított Mentol zenekarának dobosa, jelenleg új albumukon dolgoznak.

Ha Trapp Andor miatt néznénk meg a filmet, akkor egy Las Vegas-i jelentet kell nagyon figyelnünk, ami körülbelül a film kétharmadánál lesz. Egy hologramként jelenik meg, Elvis mögött dobosként. 

A Szárnyas Fejvadásznak más pécsi vonatkozása is van, hiszen Jegenyés Jusztina pécsi üvegművész két munkája olyannyira megtetszett a film kellékesének, hogy azok szerepeltek is az amerikai szuperprodukcióban.