Hatalmas repülőshow volt Pogányban

DCIM100GOPROGOPR0056.

Családosok lepték el a pogányi kifutópályát. A Pécs-Pogányi Repülőtér fennállásának 60. évfordulóját ünnepelték.

hirdetés

Számos földi- és légi programmal várták a repülőgépek szerelmeseit Pogányban. A szülinapi bulira sorba állították a legújabb és legérdekesebb járműveket. Az érdeklődők motoros műrepülőt, vitorlázó műrepülőt, siklóernyőt, rendőrségi- és mentőhelikoptert is láthattak, méghozzá egészen közelről. A legtöbben még a pilótafülkébe is beültek.

DCIM100GOPROGOPR0063.
A mentőhelikopter két bevetés között a gyerekeké volt

Óránként pedig ejtőernyősök tarkították a légteret, valamint a program csúcspontjaként a világ- és Európa-bajnok sportolók is megérkeztek, természetesen repülőjükkel.

– A magyarok egész szép eredményeket érnek el a levegőben is. Itt van például egy olyan rekord, amit 1960-as években egy magyar állított fel, méghozzá vitorlázó repülés időtartamát tekintve. A magyar Vass Géza Hawaii szigeténél három napon keresztül repült egyfolytában, mert olyan áramlatokat talált, ami 72 órán keresztül tartotta őt és utasát a levegőben – mondta Markovics Ákos, a Baranya Megyei Repülő- és Ejtőernyős Klub szakosztályvezetője.

DCIM100GOPROGOPR0060.
Az újabb mentőhelikopterek hátsó propellere biztonsági okokból “fedve” van

– Ez a mentőhelikopter körülbelül 15 négyzetméternyi helyen is képes leszállni. Ahogy látszik is, a repülőtéren is egy kis emelvényre landolunk, ami mozgatható – mesélte a jármű pilótája, Koltai Zsolt.

A reptéri szülinapról nem hiányozhatott a pécsiek által is jól ismert permetező monstrum
A reptéri szülinapról nem hiányozhatott a pécsiek által is jól ismert permetező monstrum

A reptéren egyébként több érdekességet is meg lehetett csodálni. Ennek a piros, két személyes motoros repülő felületének 90 százaléka vászonból készült. Így utasaival együtt alig éri el az 500 kilogrammot.

A "vászon" csoda
A “vászon” csoda

A szülinapról a polgárőrök sem hiányozhattak, akik nem mindennapi járműveikkel sorakoztak fel. A Pécshez közeli kökényi polgárőrök például már évek óta a levegőt is uralják, ha járőrözniük kell.

DCIM100GOPROGOPR0088.
A kökényi polgárőrök legújabb “fegyvere” 

Ez a jármű pedig még egy ejtőernyővel is el van látva, hogyha kényszerleszállást kell végrehajtania, akkor az segítse a földet érést.