Hatalmas támogatást nyert el a Pécsi Egyházmegye

Hétmilliárd forint támogatást nyert el egyházi turisztikai fejlesztésre öt egyházközösség, köztük a Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegye is – tájékoztatott Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára.

hirdetés

Az NGM szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében ismertette: a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a Magyar Katolikus Egyház Székesfehérvári Egyházmegye, a Győri Egyházmegye, a Magyar Katolikus Egyház Pécsi Egyházmegye, valamint a Tiszántúli Református Egyházkerület 100 százalékos támogatással valósíthatja meg fejlesztéseit.

Úgy fogalmaztak, hogy a kifejezetten vallási motivációjú utazások a kulturális turizmus egyik fő területét jelentik. Részletezték, az ilyen utazások fő céljai a kegyhelyek és zarándokhelyek, valamint egyre inkább egyéb vallási tematikus utak. A turisták ezeken a helyszíneken igénybe vesznek turisztikai szolgáltatásokat, ami összességében hozzájárul a költésük növeléséhez. A fejlesztéseknél általános elvárás a többi között a komplex szolgáltatások kialakítása és a látogatószám növelése. A felhívás az egyházi kulturális értékek, vallási turisztikai helyszínek fejlesztésével kíván hozzájárulni a magyarországi kulturális értékek megőrzéséhez, fenntartásához és bemutatásához – olvasható a közleményben.

Mint írták, a Mazsihisz a Magyar zsidó örökség útja Kelet-Magyarországon címmel ortodox zsidó emlékhelyek bemutatását tűzte ki célul. A Székesfehérvári Egyházmegye A Magyar szent család nyomában címmel alakít ki a támogatásból tematikus zarándokutat. A Pécsi Egyházmegye Pretiosus sangui címmel a bátai Szent Vér kegyhely turisztikai fejlesztését hatja majd végre.