Határon túliakért futottak Pécsen

Több mint hetvenen futottak Pécsett azért, hogy segítsenek a határon túli magyar gyerekeken és családjaikon. A Rákóczi Szövetség Fuss a Magyar Tannyelvű Iskolákért jótékonysági futóversenyén befolyt összeget a beiratkozási programra fordítják. Ennek célja, hogy segítse a magyar nyelvű oktatást Kárpát-medencében.

hirdetés

Pécsett először szervezték meg a Rákóczi Szövetség jótékonysági futóversenyét. Volt, aki biciklivel és volt, aki székely és magyar zászlóval érkezett a rajthoz a Kossuth térre. De mindenki ugyanazon cél érdekében csatlakozott a 2.5 km-es jótékonysági futáshoz.

– Két célunk van vele, egyrészt, hogy a pécsi lakosságnak a figyelmét felhívjuk a határon túli magyarokra, az oktatási intézmények sokszor nehéz helyzetére, a másik pedig, hogy a nevezési díjakból valamennyi adományt gyűjtsünk és ezzel a Rákóczi Szövetség beiratkozási programját tudjuk támogatni – mondta Barkóczi Csaba, a Rákóczi Szövetség helyi szervezetének elnöke.

A beiratkozási program során a szövetség átvállalja azon felvidéki, kárpátaljai, erdélyi vagy délvidéki szülőktől az iskolába iratkozási költséget, akik vállalják, hogy magyar vagy magyar tannyelvű osztályban tanul a gyermekük.

– Ezek a problémák a Felvidéken, Szlovákia területén fogalmazódnak meg, ott a legnagyobb azoknak a településeknek az aránya, ahol a magyar többség ellenére a szülők valamilyen okból vagy a rájuk nehezedő nyomás miatt nem a magyar, hanem a szlovák nyelvű iskolát választják. A Rákóczi Szövetség ezen programja pont ezt ellensúlyozza, hiszen amióta 2009-ben beindult a beiratkozási program, sikerült ezt az asszimilációs folyamatot, ezt a tendenciát valamennyire visszaszorítani. Sőt egyes településeken annak ellenére, hogy a gyermeklétszám csökken, növekedett azok száma, akik végül magyar iskolát választották – tette hozzá Barkóczi Csaba.

Pécsett először szervezték meg a jótékonysági futást, ahol több egyetemista is felhúzta a sportcipőt.

– Két célom is van, mivel megjött a jó idő, ezért mozgunk is egy kicsit, másrészt pedig egy nemes cél érdekében egy olyan programot támogatok, amivel külhoni magyarok segíthetek – mondta Sályi Péter.

A Rákóczi Szövetség központi irodája 1989-ben alakult, hogy a Kárpát-medence szerte működő helyi szervezetei révén gazdag programsorozatot valósítson meg minden évben. Fő céljuk, hogy a határon túl élő magyar közösségek nemzeti, kulturális, szellemi és közművelődési tevékenységét segítse, valamint, hogy hatékonyan részt vállaljon identitástudatuk megőrzésében, elsősorban az ifjúság megszólításával.