Határvadász századokat állítanak fel

Határvadász századok jönnek létre a rendőrségen belül, több ezer rendőrt vezényelnek a déli határra, hogy megvédjék a határszakaszt – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón. Az MTI szerint Lázár János azt is közölte, a kormány arra kéri a Fidesz és a KDNP frakcióját, hogy kezdeményezze a parlament rendkívüli ülésének összehívását a büntető törvénykönyv (Btk.) illegális bevándorlással kapcsolatos módosítása érdekében.

hirdetés

A technikai mellett jogi védelemre is szükség van – hangoztatta a miniszter, kijelentve: az illegális határátlépést önálló tényállásként kell rögzíteni a Btk.-ban és szigorítani kell az embercsempészetre vonatkozó büntetési tételeket is. Az illegális átlépést, illetve a határzár megbontását, rongálását akár 3 vagy 4 éves szabadságvesztéssel is szankcionálnák – tette hozzá. A tárcavezető kérdésre elmondta: szeretnék, ha a Ház minél hamarabb, akár már augusztus végén összeülne.

A kormány a titkosszolgálatok és az Európai Bizottság migrációs jelentéseit mérlegelve úgy ítélte meg, hogy a folyamatosan nő a Szerbián keresztül az Európai Unió területére özönlő bevándorlók száma – jelentette ki, hozzátéve: “ezért – hogy az országot meg tudjuk védeni – technikai védelemre, személyi, rendőri védelemre és jogi védelemre is szükség van”.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a miniszterelnök a kormány javaslatára kérte azt belügyminisztertől, hogy a rendőrség szervezetén belül határvadászszázadokat állítsanak fel.

Lázár János közölte, több ezer rendőrt vezényelnek Csongrád és Bács-Kiskun megyébe a magyar-szerb határszakaszhoz, mert a fizikai védelem mellett szükség lehet arra is, hogy “az egyre agresszívabb és egyre határozottabb követelésekkel” fellépő illegális határátlépőkkel szemben rendőri védelmet is biztosítsanak.

Elmondta, hogy a kormány áttekintette Pintér Sándor belügyminiszter és Hende Csaba honvédelmi miniszter beszámolóját a magyar-szerb határon létesítendő, 177 kilométernyi biztonsági határzárról. Emlékeztetett arra, hogy a határzár ideiglenes jelleggel készül annak érdekében, hogy a Magyarország irányába tartó, soha nem tapasztalt mértékű illegális migrációt megfékezzék, megvédjék az országot.

Beszámolt arról is, hogy a két miniszter arról tájékoztatta a kormányt, az ideiglenes határzár első szakasza megépül augusztus 31-ig, és “gőzerővel” építik a második biztonsági zárat. A miniszterek arról tájékoztatták a kormányt, készek arra, hogy megépítessék a második vonalban a 3,5 méter magas biztonsági határzárat – tette hozzá.

Lázár János a tájékoztatón azt is megfogalmazta, hogy az embercsempészek nemcsak elhozzák a bevándorlókat a magyar-szerb határig, hanem ki is képezik őket az unió és Magyarország jogából, felkészítik őket arra, hogy visszaéljenek a menekültstátussal. Legfontosabb célként jelölte meg az ország megvédését, amihez szerinte hozzá tartozik az embercsempészek figyelmének ráirányítása arra, hogy az illegális határátlépésnek fizikai, személyi és jogi akadályai vannak. Ne erre hozzák azt a 300 ezer embert, akiket meghatározott összegért cserébe be akarnak hozni az unióba – szögezte le. Teljesen világos és bizonyított ma már, hogy “embercsempész-támadásnak van kitéve az ország” – emelte ki a miniszter.

A migrációval érintett tranzitországokba tervezett kampányról Lázár János elmondta, hogy azt a Nemzeti Kommunikációs Hivatal fogja szervezni a Miniszterelnökséggel együttműködve. Hozzátette: három napon belül részletes előterjesztést kell a miniszterelnök asztalára tennie arról, hogyan valósítják meg. Mint mondta, minden egyes példát mérlegelnek, de elsősorban a németet veszik figyelembe.

Lázár János közölte azt is, hogy a kormány meghallgatta Pintér Sándor tájékoztatóját az elmúlt napok – országos és budapesti – viharkárairól.

A miniszterelnök azt kérte a belügyminisztertől, hogy a katasztrófavédelem a kárelhárítás mellett folyamatosan álljon az önkormányzatok rendelkezésre – tette hozzá. Mint mondta, a kormány kész segítséget nyújtani minden önkormányzatnak és bajba kerültnek a viharkárok elhárításához.

Kitért arra is, hogy a kormány megkezdte Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára által, a köznevelési rendszer átalakításáról készített beszámoló tárgyalását.

Mint mondta, tárgyalják az élelmiszer-felügyeleti díjra vonatkozó, a földművelési és az igazságügyi tárca által készített előterjesztést, illetve a dohányipari különadóra vonatkozó javaslatot, valamint döntenek az autó-, illetve a személyi hitelesek helyzetére vonatkozó előterjesztésről.

Lázár János elmondta, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) javaslatát is tárgyalja a kormány. Ezzel összefüggésben a miniszter közölte, megfontolandónak tartják a Magosznak, az agrárkamarának és jó néhány más érdekképviseletnek azt a javaslatát, hogy megerősítsék a kisbirtokosokat, és az önálló gazdálkodásra alkalmatlan méretű földterületeket értékesítsék.

Egy másik kérdésre beszélt arról, hogy a Miniszterelnökségen dolgozó államtitkároktól, helyettes államtitkároktól azt kérte, lehetőség szerint minél hamarabb szüntessék meg az üzleti tevékenységüket, ha van ilyen. A politika és az üzleti tevékenység nem fér össze egymással – hangsúlyozta.