Hatezer gyerek fogait vizsgálták

Több mint hatezer magyarországi és határon túli iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes fogorvosai május és október között.

hirdetés

Az önkéntes fogorvosok tizenöt magyarországi helyszínen és a székelyföldi Csíkszentdomokoson vizsgálták, szűrték és kezelték a gyerekek fogait, elsősorban olyan településeken, ahol nincs vagy csak részlegesen megoldott a fogászati szűrés és kezelés – közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

Több helyszínen – Jászberényben, Fóton és Budapesten – értelmi és mozgássérült gyerekek, másutt – Hencidán, Esztáron, Kisvárdán és Pécsett – pedig halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek is részt vettek a szűrésben.

Magyarországon a fogorvosok idén is nagyon sok rossz fogat találtak. A gyerekek fogainak átlagosan több mint az 50 százaléka rossz, ezen belül 35 százaléka szuvas. A kisebb településeken élő gyermekek fogainak állapota jóval elhanyagoltabb, mint a nagyobb városokban élőké, az értelmi és mozgássérült gyermekek fogazata pedig rosszabb állapotban van, mint egészséges kortársaiké – olvasható az összegzésben.

Csíkszentdomokoson idén száz fogászati kezelést végeztek. A kezelések mellett hangsúlyt fektettek a fogvédelemre (barázdazárásra) és a helyes fogmosási technikák bemutatására. A székelyföldi szűréseken a fogorvosok fejlődést és látható eredményeket tapasztaltak, ami a több éve tartó – évente kétszeri – szűrésnek és kezelésnek is köszönhető.

Az NGYSZ mozgó fogászati busza az OTP Fogászati Roadshow keretében 1995 óta járja az országot.