Hatmillióért vehet eszközöket a Katasztrófavédelem

Az Európai Unió által támogatott DRAVIS3 nemzetközi pályázat többirányú fejlődést is hozott Baranya megyébe. Elsősorban nemzetközi tapasztalatokra tettek szert a mentéseket és beavatkozásokat irányító személyek, a speciális képességekkel bíró mentőerőink, és a hivatásos tűzoltók egyaránt. A pályázat nem utolsósorban jelentős eszközfejlesztést is lehetővé tett a megyei katasztrófavédelem számára.

hirdetés

Dr. Szűcs Márton a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program és a Dravis3 projekt közös technikai titkárságának vezetője az augusztus 26-án, Csokonyavisontán megrendezett záró konferencián úgy fogalmazott: „egyedülálló az a szakmai hozzáértés és jövőbe tekintés, amellyel a katasztrófavédelmi igazgatóság megtervezte és megvalósította a pályázati források felhasználását. A titkárságvezető külön kiemelte, olyan mentéshez és felderítéshez használható eszközöket lát a kiállító sátorban, amelyek a magas kvalitású szakemberek munkáját teszik könnyebbé és gyorsabbá.”

A pályázatnak köszönhetően a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság húszezer euró, átszámítva hatmillió forintértékben vásárolt eszközöket. Annak érdekében, hogy a megyei szinten működő Mecsek Mentőcsoport mellett, a járási önkéntes mentőszervezetek is használhassák a beszerzett felszereléseket, az igazgatóság tizenhét alumínium szállítóládát vásárolt, amelyben külön csoportosítva helyezte el az eszközöket. Külön láda áll rendelkezésre a mélyből, illetve magasból mentési feladatokhoz, a kárhelyszínek megvilágításához, a felderítéshez, az ipari alpin feladatokhoz, az emelésekhez vagy épp az egészségügyi támogatáshoz. Többek között csörlőket, födémtámaszokat, hordágyat, köteleket, egyéni védőfelszereléseket, láncfűrészt, betonvágó gépet, áramfejlesztőt, kézi szerszámokat és felderítő eszközöket vásárolt a megyei igazgatóság.

A következő időszak egyik feladata a szállítóládák tartalmának a megismerése lesz, majd ezt követően gyakorlatokon fogják kipróbálni az eszközöket. A cél az, hogy a Baranya megyében működő önkéntes mentőszervezetek tudását fejlesszük, és megfelelő felszerelésekkel lássuk el őket. Igazgatóságunk folyamatosan gondoskodik arról, hogy az önkéntes szervezetek felújított bevetési ruhákat és felszerelésekhez is hozzájussanak. A DRAVIS3 keretében beszerzett felszerelések jelentős értéket képviselnek, ezért azokat az igazgatóság pécsi központi raktárában helyezték el. Gyakorlat, vagy éles bevetés alkalmával a megyei, vagy bármely járási mentőcsoport elviheti az egységládákat, és használhatja azok tartalmát.