Hatvanöt év felett ingyenes az oltás

Már minden 65 év feletti páciens kaphat ingyen influenza elleni védőoltást. Ez újdonság a korábbiakhoz képest. Novembertől osztják a háziorvosoknak a vakcinákat. A népegészségügyi szervek egy nagyobb járványra is felkészültek.

hirdetés

A hirtelen jött meleg, majd a váratlan lehűlés kedvez a járványok terjedésének. A szervezet ellenálló képessége is csökken ilyenkor – mondja dr. Princz János. A háziorvos a megelőzésre hívja fel a figyelmet: sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával, valamint rendszeres testmozgással és vitaminokkal elkerülhető a nagyobb baj. De a védőoltás a legjobb megoldás influenza ellen.

A szakemberek a tavalyinál nagyobb járványra számítanak idén. Összesen 54 ezer ampulla védőoltást osztanak szét a megyében. Dr. Kassai Veronika megyei tisztifőorvos tájékoztatott arról, hogy már elindította az influenzafigyelő szolgálatot az Országos Tisztifőorvosi Hivatal. Ez azt jelenti, hogy a háziorvosok a negyvenedik héttől kezdve, heti rendszerességgel jelentik a betegforgalmat és az influenzaszerű megbetegedések előfordulását a körzetükben.

A védőoltást novembertől már lehet kérni a háziorvosoktól. Ezek ára 1300-3300 forint között van. Ingyen juthatnak hozzá az oltóanyaghoz a terhes kismamák, valamint azok, akik készülnek a terhességre, továbbá hároméves kor felett a krónikus betegségben szenvedő gyerekek, s az egészségügyben dolgozók. Idén újdonság, hogy a 65 év felettieknek, függetlenül attól, hogy szenvednek-e krónikus betegségben vagy sem, mindenképpen jár az ingyenes védőoltás.