Havi egymillióért bérlik vissza az Ágoston téri sulit

A létszám megemelkedése, s a korábbi ingatlanok alkalmatlansága miatt költözött el nemrégiben a Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatala. A szervezet az egykori Ágoston téri iskolában lelt otthonra. Az épületet a 2009-ben a korábbi városvezetés idején adták magánkézbe 170 millió forintért. Most ez a cég adta bérbe az állami szervnek évi 14 millió forintért.

hirdetés

Meglehet, hogy a pécsi önkormányzat hosszú távon jobban járt volna, ha felújítja a korábban már kiürített Ágoston téri iskola épületét. Ehelyett a korábbi városvezetés egy csinosabb mecseki villa áráért, 170 millió forintért eladta a belvárosi ingatlant egy magáncégnek. Ez a társaság ugyanakkor nem sokkal később sikeresen, több évre bérbe adta azt egy állami szervnek, jelesül a Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatalának.

Mint arról dr. Bus Szilvia őrnagy, a hivatal sajtófelelőse munkatársunkat tájékoztatta, korábban két épületrész biztosított elhelyezést a nyomozók részére. Egy bérelt épületben a bérleti szerződés megszűnt, míg egy másik, a rendőrség által biztosított épületrész nem volt alkalmas a megnövekedett dolgozói létszám befogadására, műszakilag és biztonságtechnikai szempontból nem volt megfelelő.

Ezért döntött a vezetőség úgy 2009 elején, pár hónappal azt követően, hogy a város eladta az Ágoston téri suli épületét, hogy egyetlen, nagyobb ingatlanba költözik a szervezet. Az épület bérleti szerződésének megkötésére közbeszerzési eljárást írtak ki. A két ajánlat közül az olcsóbbat választották, így 2009-től vették ki az épületet három évre, havi 1,2 millió forintért.

Mint azt dr. Hoppál Péter, az érintett terület önkormányzati képviselője, parlamenti képviselő elmondta, annak idején ő maga is szót emelt a közgyűlésben, hogy túlzottan nyomott áron keresnek vevőt az épületre a szocialisták, ám drágábban érdeklődő sem volt, tette hozzá.

A képviselő szerint egy városvezetés sem engedheti meg magának azt a luxust, hogy hagyja a végtelenségig leromlani ingatlanjai állagát. Ha ugyanis az iskola épületét folyamatosan karban tartották volna, most szinte felújítás nélkül havi legalább egymilliós plusz bevétele keletkezhetne a városnak. Ehhez képest egy magáncég hasznosítja a házat. Hoppál azt mondja, a meglévő ingatlanok értékesítése helyett a jelenlegi vezetés a hasznosításra helyezi a hangsúlyt.