A kertvárosi rendelőintézettel van bajuk a szocialistáknak

Könnyebb lesz a kertvárosi betegek élete

A Gyurcsány Ferenc által támogatott Péterffy Attila, a Mindenki Pécsért Egyesület magát „függetlennek” nevező polgármesterjelöltje sajtótájékoztatóján azt a kertvárosi rendelőintézetet szapulták, amit az MSZP-sek megígértek, de nem csináltak meg, helyettük a fideszes városvezetés oldotta meg a kérdést. A MSZP-sek egyébként a Munkácsy-rendelőt bezárták. 

hirdetés

A polgármesterjelölt egészségügyi programjukról beszélt, aztán az MSZP-s Cserfainé dr. Kovács Ágnes önkormányzati képviselő fejtette ki a program egyes pontjait.

– Ahhoz, hogy normális és jól működő egészségügyet tudjunk létrehozni, az egymásra épülő szinteknek megfelelően együtt kell dolgoznia. Gyakorló orvosként azt tapasztalom, hogy nagyon sokszor elbeszélünk egymás mellett, és időnként a beteg is elveszik – fejtette ki.

Hozzátette, a cél az lenne, hogy mindenki a saját szintjén kapjon ellátást, vagyis ha valaki például torokgyulladást kap, akkor ne azonnal a fül-orr-gégészeti szakrendelést keresse fel, hanem először a háziorvosát.

Az egészségügyi programmal kapcsolatban hangsúlyozta a megelőzés szükségességét és a prevenciós programok népszerűsítését. Elmondta, az ellenzék tervei szerint újdonságként nagyszabású szűrőprogramokat is bevezetnének, például pécsi éttermek bevonásával, akik az egészséges táplálkozást mutatnák be. Itt jegyezzük meg, hogy idén is – nem első alkalommal – sor került már ilyen programra, amiről ITT számoltunk be. 

A következő pontban a gyors ellátás szerepel a sajtótájékoztatón elhangzottak alapján, amely szerint nem elég az egészségügyi intézmények felújítása, de szükséges az orvosok utánpótlása is.

A kertvárosi rendelővel kapcsolatban elmondta, hogy hiányosnak tartja, és különböző, szerinte fontos problémákat hozott fel, mint például olyan szakrendeléseket kellett tervezni Kertvárosba, amelyek „az ottani lakosság számára frekventáltabbak”.

Érdekesség, hogy Cserfainé azt a kertvárosi fejlesztést szólta le, amit a szocialista városvezetések idején többször meglengettek, de a tervekből semmi sem lett.

A szocialisták egyébként nem csak, hogy nem nyitottak új rendelőt, de be is zártak egyet: a Munkácsy utcai létesítmény felszámolása mellett elméletileg a meglévő létesítmények bővítéséről is döntöttek. Holott már 2009-ben is rendelkezésre állhatott volna az összeg, ha nem fordították volna másra a Munkácsy utcai rendelőért kapott pénzt.

Hirdetés